main logo
409

Dosarul Diaspora - Republica Moldova: Avocații au depus o sesizare la ONU

Deși instanțele naționale nu a dat dreptate moldovenilor din diasporă care au fost lipsiți de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016, aceștia, împreună cu avocații,au decis să recurgă la instrumentele juridice internaționale.

Dosarul Diaspora - R. Moldova: Avocații au depus o sesizare la ONU

Mai exact au expediat o sesizare la Comitetul pentru drepturile civile și politice din cadrul ONU, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Noi nu am lăsat mâinile în jos după hotărârile instanțelor de judecată naționale și am decis să folosim instrumentele juridice internaționale. 

După un proces de analiză și de lucru îndelungat, am întocmit o sesizare către Comitetul pentru drepturile civile și politice din cadrul ONU. 

Această cale legală este posibilă conform procedurii permise de Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care R. Moldova a aderat și și-a asumat angajamentul de a asigura implementarea și respectarea drepturilor consacrate, inclusiv a dreptului de a alege. 

Procedura în cauză, pe aspectul dreptului de a alege, practic neutilizată de cetățenii R. Moldova, reprezintă o posibilitate de a face auzită vocea celor cărora le-a fost îngrădit accesul la vot, și accesul la justiție în valorificarea acestui drept”, se spune într-un mesaj al avocaților diasporei pe acest dosar, Veronica Mihailov-Moraru, Digore Eduard și Sorina Macrinici.

„Prin adresarea acestei sesizări la Comitetul ONU – sperăm că va fi auzită vocea diasporei, și să fie transmis un impuls Guvernului R. Moldova de a-și asuma angajamentele asumate față de toți cetățenii săi”, mai spun avocații.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării