main logo
1269

Dosarul de corupere a deputaților: Irina Baglai urmează a fi eliberată

Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a admis recursurile în anulare, declarate de către avocați și de către condamnații Vitalie Burlacu și Irina Baglai în aşa-zisul dosar privind coruperea deputaților.

Dosarul de corupere a deputaților: Irina Baglai urmează a fi eliberată

Instanța a decis pe 11 iulie 2019, casarea totală a deciziei Colegiului penal al CSJ din 18 iulie 2018 şi deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 10 aprilie 2017, în cauza penală în privinţa lui Vitalie Burlacu şi Irina Baglai şi a dispus rejudecarea cauzei de către aceiaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată.

Irina Baglai urmează a fi eliberată

"Baglai Irina Xxxxx, urmează a fi eliberată din penitenciar, dacă în privinţa ei nu este aplicată măsura preventivă sub formă de arest sau nu execută pedeapsa penală în baza altor hotărâri judecătoreşti. Decizia nu este susceptibilă căilor de atac.", potrivit verdictului publicat pe 2 august.  

 

Magistrații CSJ au motivat decizia prin faptul că pe parcursul examinării cazului de către instanţele de judecată au fost admise mai multe încălcări, inclusiv "a prevederilor art. 325 Cod de procedură penală, potrivit căruia, (1) Judecarea cauzei în primă instanţă se efectuează numai în privinţa persoanei puse sub învinuire şi numai în limitele învinuirii formulate în rechizitoriu".

A doua încălcare constatată de magistraţi este modificarea învinuirii în instanţa de judecată, care se admite "dacă prin aceasta nu se agravează situaţia inculpatului şi nu se lezează dreptul lui la apărare".

"Modificarea învinuirii în sensul agravării situaţiei inculpatului se admite numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Astfel, încălcările de lege admise de instanţa de apel şi cea de recurs sunt erori judiciare de drept, care echivalează cu un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente, ce au afectat hotărârile atacate şi nu pot fi corectate în ordinea recursului în anulare, astfel, deciziile instanţelor de apel şi de recurs în cauza dată urmează a fi casate, cu dispunerea rejudecării cauzei de către aceiaşi instanţa de apel, în alt complet de judecată", au decis magistraţii de la CSJ.

Menţionăm că dacă prima instanţă a decis condamnarea Irinei Baglai la doi ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel a înăsprit pedeapsa la opt ani de puşcărie.

Nu este clar însă dacă ea a ajuns după gratii. Or anul trecut, Ziarul de Gardă scria că Irina Baglai s-ar afla în libertate, cel puțin acest lucru rezultă şi dintr-un răspuns al poliţiei.

Acuzaţi de tentativă de a mitui deputaţi

Amintim că un an în urmă Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie, a respins recursurile declarate de Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017, respectiv pe numele acestora rămâneau în vigoare pedepsele aplicate de cea de-a doua instanță.

Cei doi au fost recunoscuți vinovați de tentativă de corupere în 2014, a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească fracţiunea ”Partidului Liberal Reformator” din cadrul Parlamentului Republicii Moldova și să nu voteze anumite legi.

Menţionăm că fostul poliţist Vitalie Burlacu a fost condamnat în vara anului 2016 la 11 ani şi patru luni închisoare, dar reţinut şi pus după gratii abia în noiembrie 2016.

Primele înformaţii privind tentativa de corupere a aleşilor poporului au apărut în spaţiul public în februarie 2014 când deputatul PDM Valentina Stratan şi liberal-democratul Iurie Chiorescu au spus că anumite persoane le-au propus bani pentru a părăsi fracţiunile din care fac parte şi a adera la o nouă formaţiune.

În timpul reţinerii lui Burlacu şi Baglai, asupra lor au fost găsiţi 250.000 de dolari. Apoi, într-un safeu metalic de la o bancă, au mai fost descoperiţi alţi 500.000 de dolari. 

Totodată, magistrații au dispus confiscarea banilor care au constituit obiectul cauzei penale. Este vorba de 553.000 de euro, 403.000 de dolari și 48.000 de ruble rusești, iar un automobilul de model Porsche Cayenne urma să fie restituit companiei de leasing.

Reprezentanții CNA spuneau anterior că există o legătură directă între schema de spălare a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia și tentativa de corupere a unor deputați moldoveni.

Avocații celor doi au susţinut anterior că deciziile de condamnare sunt ilegale și neîntemeiate. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării