main logo
2063

Dosarul de condamnare a fostului consilier al lui Dodon va fi rejudecat

După mai multe amânări, Colegiul Penal al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a casat decizia de condamnare a lui Evgeny Kheyman, fost consilier al lui Igor Dodon și a fratelui acestuia Vasili.

Dosarul de condamnare a fostului consilier al lui Dodon va fi rejudecatFoto: digi24.ro

Totodată, instanța a dispus rejudecarea cauzei în instanța de apel. Pronunțarea integrală a verdictului instanței este programată pentru 24 decembrie 2020, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Dosar instrumentat de un procuror învinuit de escrocherie 

Amintim că Evgeny Kheyman, fost membru al Consiliului economic de pe lângă preşedintele Igor Dodon, şi fratele său mai mic, Vasili Kheyman, ambii foşti manageri la Natur Bravo SA din Cupcini, au fost condamnaţi în 2019, la 4 ani şi, respectiv, 7 ani închisoare pentru că au provocat prejudicii de milioane întreprinderii prin contracte, cu firme offshore sau locale, de casare și vânzare la fier vechi la prețuri mici a unor utilaje de la fabrica Natur Bravo.

Dosarul lor a fost instrumentat de Roman Statnîi, fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, care în acest an a fost pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

Potrivit unei plângeri a lui Evgeny Kheyman, depuse anul trecut la Procuratura Generală, procurorul Statnîi ar fi fabricat în 2018 dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.

Kheyman mai susținea în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

Potrivit magistraților, este vorba despre:
• un apartament în Londra (Marea Britanie), în valoare de 1,2 milioane de euro;
• imobile în Krasdnodar (Federația Rusă), estimate la 130.000 euro;
• 120.000 de euro, transmise în câteva rate,
• 365.000 euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuiți, care ulterior au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului.

Conexiuni cu dosarul Bahamas 

De notat că Natur Bravo este unul dintre cei mai mari producători de conserve din fructe și legume din Moldova. Compania cu cifre de afaceri de circa 200 milioane lei deține în prezent două fabrici: una la Florești și una în orașul Cupcini, Edineț.

Beneficiari ai companiei sunt afaceriști din Rusia, care controlează compania prin intermediul unor offshoruri.

Proprietar în acte al Natur Bravo figura Sagaev Zaourbek, director pentru vânzări la Yug-Nefteprodukt, o companie controlată de familia milionarului Bekhan Agaev, de origine cecenă, fost deputat în Duma de stat a Federaţiei Ruse din partea partidului Edinaya Rossia.

Amintim că anul trecut Mold-street.com a scris că Zaourbek Sagaev a preluat oficial 8,6% din capitalul Natur Bravo.

O investigație realizată de RISE Moldova arăta conexiunile Natur Bravo cu Westerby Limited – un offshore din Bahamas care a finanțat Exclusiv Media SRL, compania media a deputatului socialist Corneliu Furculiță, care deține un veritabil imperiu media.

Astfel, în perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, pe atunci administrată de Vasili Kheyman.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării