main logo
509

Dosarul Chirtoacă: Cererea de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, respinsă

Cererea de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, în dosarul liderului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, respinsă ca fiind neîntemeiată.

Cererea de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, respinsă

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, se întâmplă în fiecare zi. Asta nu e justiție și ședință de judecată. Mergem și luptăm mai departe. Ei devin din ce în ce mai ridicoli. O să mi să se facă dreptate doar la CEDO sau când va cădea regimul Plahotniuc”, a comentat Chirtoacă, după pronunțarea deciziei.

Judecătorul Andrei Niculcea a plecat în deliberări pentru a analiza cererea de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, în dosarul liderului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Avocații lui Dorin Chirtoacă, Gheorghe Malic și Tatiana Iovu, au înaintat încă o cerere de recuzare a judecătorului Alexandru Negru, care duce dosarul penal pe numele ex-primarului capitalei. 

Apărătorii îl acuză pe Negru că și-a depășit atribuțiile și nu asigură un proces echidistant. De asemenea, apărătorii susțin că judecătorul stabilește ședințele de judecată fără să se consulte cu ei.

„La data 2 aprilie 2018 în cadrul ședinței de judecată, Alexandru Negru, printr-o încheiere nemotivată a decis privind finisarea audierii martorului Nistor Grozavu, în timp ce partea apărării mai are un șir de întrebări. Însă, Negru fără să audieze părțile, măcar procurorul, a încălcat dreptul la libera eprimare a lui Chirtoacă. 

După aceasta, până în prezent, nu ne-a prezentat motivarea acestei încheieri, nefiind clar ce l-a determinat să emită respectiva hotărâre. La finisarea ședinței din 2 aprilie, Negru, contrar prevederilor, în mod autoritar, fără să consulte părțile și să țină cont de program, a fixat ședințe de judecată, cu toate că i-am anunțat că suntem implicați în alte ședințe de judecată. 

Deși l-am informat pe 2 aprilie că azi voi fi ocupat în alte ședințe de judecată, dumnealui a invocat ședința, la care nu m-am prezentat din motive întemeiate”, a declarat avocatul Gheorghe Malic.

Aceleași argumente au fost invocate și de avocatul Tatiana Iovu, care susține că magistratul Alexandru Negru ar fi influențat din exterior.

„Comportamentul judecătoresc al domnului Negru dă dovadă de lipsă de echidistanță și imparțialitate. Ori el are un interes sau o influență. Ne dorim să avem o justiție corectă pe acest dosar”, a menționat Iuvu.

De asemenea, cu 10 argumente a venit și Dorin Chirtoacă pentru care a cerut recuzarea judecătorului Negru.

„Susțin cererea domnilor avocați. Solicit insistent ca recuzarea să nu fie una formală sau bătaie de joc. Noi nu mai putem examina acest dosar la judecătorul Negru. 

Un judecător, care insultă avocații, asta e tot. Chiar și astăzi în timpul ședinței i-a spus din mers: „Dumneata vorbești prea mult, stai jos”. Domnul judecător a admis în proces martori, care nu sunt martori. Noi nu avem o instanță legal constituită. 

S-au produs infracțiuni de audiență. S-a demonstrat că Grozavu a ascuns faptul că a semnat careva documente, lucru constatat de avocați, iar întrebat de ce a ascuns că a semnat acele documente, Grozavu a spus că a considerat că nu e de cuviință. Și acest răspuns a fost acceptat de Negru. Instanța a ignorat. 

Am depus cerere de recuzare pe motiv de neîncredere și că nu mi-a permis să-i pun întrebări lui Nistor Grozavu. Prin continuarea lui, ca judecător în acest dosar, vom asista la discreditarea instituției judecătorești și transmiterea către oameni la cârdășia dintre procuratură și Plahotniuc - Dodon”, a spus Chirtoacă în cadrul ședinței.

În replică, procurorul de caz, Dumitru Robu, a respins acuzațiile aduse de avocați și de Dorin Chirtoacă și a solicitat judecătorului Andrei Niculcea ca să respingă această cerere, fiind ca una neîntemeiată.

„ Solicit ca această cerere să fie respinsă, fiind una neîntemeiată. Cererea este una repetată, abuzivă, de rea-voință și de a tărăgăna procesul penal. Acuzarea solicită respingerea cererii lui Malic și aplicarea unei amenzi în privința lui Gheorghe Malic cu privire la cererea repetată de recuzare”, a declarat Robu.

Curând se fac doi ani de la reținerea lui Dorin Chirtoacă, iar în acest timp au avut loc mai multe ședințe de judecată, însă fără vreo finalitate.

Amintim că la 25 mai 2017, primarul general de atunci al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost reținut de către ofițerii CNA, la 26 mai a fost plasat în arest la domiciliu, iar în prezent se află în arest preventiv. 

Chirtoacă este bănuit de trafic de influenţă, în dosarul parcărilor cu plată în Chișinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării