main logo
1224

Dosarul Borman: Un moldovean periculos a fost reținut la Odesa

Unul din membrii organizației criminale „Borman” a fost reținut într-o operațiune specială efectuată de către Serviciul de Grăniceri al Ucrainei în comun cu ofițerii Direcției Combaterii Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații, la solicitarea procurorilor PCCOCS.

Dosarul Borman: Un moldovean periculos a fost reținut la Odesa

În acest sens, PCCOCS a remis organelor competente ale Ucrainei o cerere de comisie rogatorie internațională, pentru efectuarea perchezițiilor la mai multe adrese ale suspectului, precum și pentru efectuarea altor acțiuni de urmărire penală.

Persoana reținută face parte din organizația criminală „Borman”, rolul căruia era de a dirija și supraveghea transmiterea drogurilor în cantități deosebit de mari, pe teritoriul Federației Ruse, droguri transportate la indicația liderului organizației criminale, din Spania în Federația Rusă. 

La fel, persoana vizată era responsabilă și de comercializarea drogurilor, prin dirijarea curierilor atât pe teritoriul or. Moscova cât și în suburbii. 

Astfel, la data de 21.01.2019 în or. Odesa Ucraina, Serviciile Speciale ale Poliției de Frontieră din Ucraina împreună cu angajații Direcției Combaterii Crimei Organizate a INI au efectuat mai multe percheziții, în rezultatul cărora au fost ridicate mai multe mijloace electronice (telefonie mobilă, calculatoare, etc.) precum și înscrisuri, ce prezintă interes pentru urmărirea penală.

Persoana reținută are vârsta de 46 ani, este cetățean al R. Moldova, originar din orașul Telenești, în privința căruia Judecătoria regiunii Odesa a emis un mandat de arest pentru 40 de zile, cu examinarea extrădării lui ulterioare. 

Potrivit procurorilor, organizaţia criminală are începutul activităţii prin anii 2000. Începând cu anul 2012, la indicaţia liderului acestei organizaţii, traseul de trafic a drogurilor din Spania în Federaţia Rusă a fost modificată cu excluderea din acest traseu a Republicii Moldova. 

Acest fapt se datorează mai multor capturi care a avut loc pe teritoriul ţării noastre. 

Membrilor activi, dar şi liderului acestuia i s-a încriminat circulaţia ilegală a drogurilor. Pe parcursul urmăririi penale au fost găsite probe suficiente care demonstrează că liderul organizaţiei criminale pe parcursul anilor 2010-2016 a organizat traficul internaţional de droguri în Rusia şi totodată vânzarea drogurilor. 

Au fost administrate probe care confirmă că au fost traficate minimum 775 de kilograme de droguri de tip haşiş care nu au fost reţinute de organele de drept şi care au reuşit să fie vândute pe teritoriul Rusiei. 

În rezultat membrii organizaţiei au obţinut venit de minimum 20 de milioane de lei. De asemenea, au fost găsite probe care confirmă faptul că o parte din droguri care au fost traficate au fost reţinute, iar membrii organizaţiei criminaşe care au fost reţinuţi de către organele de drept din rusia au fost expediaţi pe banca acuzaţilor şi la moment vor fi judecaţi după mai multe sentinţe. Aceştia pot primi sentinţa de condamnare de la 6 la 17 ani de închsoare. 

O altă infracţiune care li se încriminează grupării Borman este contrabanda cu droguri inclusiv pe teritoriul Moldovei. Li se mai încriminează contrabanda cu mijloace financiare deosebit de mari, iar aici este vorba de minim 100.000 de euro, bani care erau destinaţi pentru procurarea drogurilor şi anume a haşişului de pe teritoriul Spaniei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării