main logo
46446

Dosar penal cu electricitate de 124 milioane: Dodon și Greceanîi ar fi vizați

Procuratura Generală (PG) a pornit urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova.

Dosar penal cu electricitate de 124 milioane: Dodon și Greceanîi, vizațiColaj: știri.md

Potrivit PG, schemele respective au dus la prejudicierea statului în proporții deosebit de mari, transmite Știri.md.

"În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 dolari SUA, echivalentul a 123.957.916 lei", se menționează în comunicatul PG.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Astfel, prin ordonanța procurorului general a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale.

Știri.md reamintește că, în noiembrie 2020, Ziarul de Gardă a scris că cetățenii Republicii Moldova ar fi fost păgubiți, în anul 2008, cu 14,5 milioane de dolari în urma unei scheme de procurare a energiei electrice. Cel puțin asta spuneau atunci mai mulți experți în energetică. 

Conform acestora, în schemă ar fi fost implicați ex-președintele Igor Dodon, pe atunci, în 2008, ministru al Economiei, și președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, atunci, în 2008, premier.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării