main logo
1976

Dorul de casă a inspirat o moldoveancă să creeze o colecție de haine

Casele părăsite și porțile încuiate lăsate de moldovenii plecați peste hotare au inspirat o creatoare de modă, care a ales să dedice fenomenului migrației o colecție întreagă de paltoane. Laurenția Ceban spune că a impregnat pe stofă dorul de casă ca să atragă atenția asupra depopulării satelor.

Dorul de casă a inspirat o moldoveancă să creeze o colecție de haineColaj: Știri.md

Aceasta a fost, de fapt, prezentarea tezei de licență a Laurenției, la Facultatea de Modă și Design Vestimentar de la Academia de Arte. Fiind originară din satul Cobâlea, raionul Șoldănești, ea a observat că străzile sunt aproape pustii, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Este o temă aparte, este ceva care mă reprezintă, o bucățică din mine. Totul a pornit de la ultima vară petrecută la țară, când după trei luni petrecute acolo mi-am dat seama că nu m-am întâlnit absolut cu nimeni, nu am văzut niciun om, străzile erau pustii, iar casele erau părăsite. De aici mi-a apărut și inspirația, să dezvolt această temă, acest subiect și să creez o astfel de colecție”, a spus Laurenția.

Aceasta spune că a colectat personal fiecare imagine care este brodată pe hainele sale. De asemenea, ea a folosit tehnici tradiționale care i-au fost transmise de bunicii săi.

„Am încercat asta să transpun pe vestimente, anume în aceste tehnici, broderia manuală și tehnica împâslirea cu acul. Este o durere, un lacăt încuiat, nimeni nu mai bate la acea poartă ca să intre în curte”, spune tânăra. 

Video: TV8.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării