main logo
1452

Dorin Recean solicită să fie verificată starea tuturor barajelor din țară

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a cerut Ministerului Mediului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), să verifice starea rezervoarelor şi barajelor din republică pe fundalul ploilor abundente din trecut, care au dus la inundaţii. Declarația a fost făcută astăzi, 18 septembrie, în cadrul ședinței Guvernului.

Recean solicită să fie verificată starea tuturor barajelor din țarăFoto: Știri.md/Arhivă

Potrivit lui Dorin Recean, este necesar să se facă o inventariere a tuturor rezervoarelor și barajelor, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

„Pentru că majoritatea pagubelor cauzate de inundaţii sunt cauzate de faptul că nu există ordine în acest domeniu. Majoritatea rezervoarelor nu sunt utilizate în conformitate cu normele, iar inundaţiile se produc din această cauză”, a declarat Recean.

De asemenea, premierul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi angajaţii administraţiei centrale şi locale care au participat la înlăturarea consecințelor ploilor abundente din ţară de la sfârşitul săptămânii trecute.

Amintim că în urma intemperiilor au fost afectate peste 30 de drumuri publice din Republica Moldova, iar peste 20 de trasee au fost inundate. Pentru a preveni riscul inundațiilor în localitățile Sărata Nouă și Seliște din raionul Leova, la barajele lacurilor se întreprind acțiuni de pompare de capacitate înaltă.

Totodată, numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10.000, iar în intervalul 11:00-19:00 numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră. Astfel, au fost recepționate la anumite ore peste 500 de solicitări, aproximativ nouă solicitări înregistrate pe minut.

Știri.md amintește că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Portocaliu de instabilitate atmosferică și pentru ziua de 15 septembrie. În acest context, în țară au avut loc scurgeri intensive pe pante, cu formarea viiturilor rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe bazinele hidrografice.

De menționat că, pe parcursul nopții, în weekend au fost efectuate lucrări de deblocare a traseelor, de defrișare a arborilor căzuți și de pompare a apelor din gospodăriile oamenilor.

În acest sens, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat la lichidarea consecințelor ploilor abundente și a îndemnat populația să limiteze deplasările.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării