main logo
690

Donația unui tânăr din Irlanda pentru centrele comunitare din Moldova

Andrei Lambarschi este un tânăr care reprezintă diaspora moldovenească în Irlanda, unde a ajuns în 2017.

Donația unui tânăr din Irlanda pentru centrele comunitare din MoldovaFoto: nordnews.md

În lunile următoare, el planifică să expedieze în R. Moldova echipament IT care crede că: „va ajunge la beneficiari, în special la organizații de binefacere, respectiv, beneficiarii vor fi copii nevoiași din anumite centre comunitare de la noi”. 

Totodată, tânărul ar dori să expedieze câteva calculatoare și unor centre din Moldova ce se ocupă de instruirea fetelor în IT, transmite Știri.md cu referire la Nordnews.md.

Pentru moment, este vorba de 50 de laptopuri și dekstopuri second-hand, toate din domeniul business, cu licența Windows 10 Pro în BIOS, dotate cu procesoare i5 și i7, 4GB RAM și minimum 256 GB SSD. 

De asemenea, are circa 50 de monitoare, plus cabluri și accesorii, care ar urma să ajungă la destinatarii din R. Moldova.

Tânărul activează într-o campanie IT, iar visul de a face un bine semenilor din țară i se pare realizabil, firește, dacă nu vor apărea probleme de ordin intern: 

„Atunci când vrei să faci un bine pentru țara asta și când ajungi la vamă și ai toate documentele necesare și vrei să demarezi lucrurile, polițiștii de frontieră îți găsesc, oricum, ac de cojoc”.

Toate taxele de drum și tranzacțiile echipamentului din Irlanda în Olanda, apoi în România și, în fine, în Republica Moldova vor fi asumate de compania IT, unde este angajat tânărul. Lambarschi a ținut să menționeze în acest context următoarele detalii: „Compania în care activez există pe piață din anii ‘70 și n-a făcut niciodată donații de așa fel, iar anual venitul lor este peste un miliard de euro. Toate taxele de drum și tranzacțiile pe care ei și le-au asumat îi vor costa cred, aproape 2-3 mii de euro. Iar pentru ei aceasta nu este o sumă atât de mare”.  

Timp de un an de zile, Andrei Lambarschi s-a străduit să convingă conducerea companie ca toate aceste calculatoare să fie donate în Republica Moldova: „Un IT Equipment in Business Environment e considerat vechi după 5 ani de utilizare. Managerii mei pregăteau ca totul sa fie aruncat la gunoi, din motiv ca e vechi”.

În aprilie 2019 visul lui a început să prindă concretețe, el se ocupă de toate de unul singur. În timpul săptămânii, lucra câte 12 ore. Sâmbăta oficiul era deschis de la 06:00 până la 14:00 și Lambarschi dedica tot acel timp pregătirii echipamentului IT (curățarea, împachetarea, etc.), pentru a fi dăruit copiilor din Republica Moldova.

Postarea lui Andrei Lambarschi a fost publicată pe pagina sa de facebook la 29 iunie curent și până astăzi, 1 iulie,  a adunat 360 de distribuiri. Comentariile de sub video sunt de încurajare a inițiativei.

De asemenea, în filmulețul video tânărul roagă Guvernul Maia Sandu să supravegheze ca fiecare obiect, care va trece prin serviciul vamal din Republica Moldova, să ajungă la destinatar.

Tânărul pretinde că „Maia Sandu nu a reacționat în nici un fel, și nu cred că o să reacționeze, vreodată, cumva, mai ales într-un format public, de altfel, ca și echipa ei. Însă mulți tineri din R. Moldova, care activează în IT, au venit cu propunerea de a le expedia și lor calculatoare, fapt care mă bucură. În schimb, au promis că vor oferi cursuri gratis copiilor în acest domeniu. Este ceea ce am și dorit”.

Deputatul din partea blocului ACUM, Radu Marian, a salutat intenția tânărului, postând următoarele aprecieri: „Un gest tare frumos! Mulțumim. Îți scriu în privat să vedem cum putem să facilităm donația care o faceți”.

Andrei Lambarschi crede că fiecare persoană din diasporă sau din R. Moldova își poate ajuta țara, dar nu întotdeauna are instrumentele necesare la îndemână, iată însă că el a avut norocul să le găsească. Echipamentele IT vor ajunge în țară prin luna septembrie-octombrie 2019, iar Lambarschi va primi rapoarte de la toți beneficiarii finali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării