main logo
330

Domeniul sănătății, restructurat după principiile europene

În perioada 12-14 martie curent, la Copenhaga, Danemarca, se desfășoară reuniunea Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Domeniul sănătății, restructurat după principiile europene

Potrivit comunicatului, Republica Moldova este reprezentată de Boris Gîlca, secretarul general de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), transmite Știri.md.

Republica Moldova a fost aleasă în 2018 ca membru al Comitetul Permanent al OMS, pentru un mandat de trei ani (2018-2021). 

Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS este constituit din 12 reprezentanţi ai celor 53 de țări membre ai Biroului European OMS, care aprobă programele și politicile la nivel regional, ce urmează a fi implementate de statele membre.

Printre subiectele discutate la reuniune sunt: 

  • supravegherea și revizuirea activității OMS la nivel de regiune, 
  • agenda pentru ședința 69 a Comitetului Regional OMS care va avea loc în septembrie 2019, 
  • reforma Națiunilor Unite și noua structură OMS, acreditarea actorilor non-statali în Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS, 
  • lecțiile învățate din programul "Sănătate 2020", promovarea echității în domeniul sănătății, 
  • accelerarea reformelor în asistența medicală primară, precum și raportul asupra implimentării bugetului OMS.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre procedura de vot pentru funcția de Director al Biroului Regional OMS, fiind prezentați și candidații pentru acest post. 

Directorul regional pentru Europa va fi ales prin vot secret în cadrul sesiunii de lucru a Comitetului Regional pentru Europa, sesiune care va avea loc la Copenhaga la 16-19 septembrie 2019.

În intervenția sa la ședință, secretarul general de stat MSMPS, a menționat cooperarea strategică și asistența pentru promovarea reformelor structurale şi instituţionale în sistemul de sănătate cu suportul Biroului European OMS.

”Vom susține implementarea practicii libere a medicului de familie și vom asigura fortificarea acestei reforme. Vom investi în educația continuă a personalului medical, în cele mai moderne tehnologii și echipamente medicale, vom definitiva cadrul legal pentru protejarea pacienților, dar și a angajaților din sistem. 

Vom promova împreună digitalizarea sistemului medical, vom definitiva cu OMS reforma spitalelor, precum și componenta de resurse umane în sănătate, iar aprofundarea acestor reforme, după principiul bunelor practici europene, va fi prioritatea noastră în 2019”, a subliniat Boris Gîlca. 

Oportunitățile pentru extinderea cooperării și consolidarea sistemului de sănătate centrat pe necesitățile oamenilor, prin asigurarea accesului universal la servicii de sănătate, au fost subiecte de disuție a secretarului general de stat Boris Gîlca cu Zsuzsanna Jakab, Director General-Adjunct al OMS, cu Piroska Ostlin, Director Regional-interimar al Biroului European OMS, cu Hans Kluger, Manager Regional OMS, precum și cu Ellen Trane Nørby, ministra sănătății din Danemarca.

În cadrul reuniunii Comitetului Permanent OMS, Boris Gîlca a fost ales în calitate de membru în Subgrupul de lucru pe Guvernanța în Sănătate a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Din acest Subgrup mai fac parte reprezentanții Ungariei, Danemarcii, Poloniei, Federației Ruse, Slovaciei și Sloveniei.

Menționăm că, participarea Republicii Moldova la reuniunea Comitetului Permanent al Biroului Regional OMS a avut loc în cadrul angajamentelor țării noastre în calitate de membru OMS. 

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1992, iar cooperarea este realizată în baza Acordurilor Bienale de cooperare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării