main logo
4641

Doliu în lumea muzicii: Acordeonistul Mihai Amihalachioaie a decedat

Acordeonistul Mihai Amihalachioaie, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă din Republica Moldova, Maestru în Artă, s-a stins din viață în noaptea de 11 spre 12 februarie, la vârsta de doar 62 de ani.

Doliu în lumea muzicii: Acordeonistul Mihai Amihalachioaie a decedatColaj: Știri.md

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred…”, spune directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Silvia Zagoreanu, care a anunțat vestea tristă, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997 a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Din anul 1998 a fost dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În perioada 2001-2002 și-a perfecționat măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzică populară al Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 a colaborat, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

A colaborat mult cu Formația „Provincialii” din România. A avut turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă, iar din 2021 a devenit conducătorul și dirijorul Orchestrei municipale de cameră „Camerata Chișinău”.

Știri.md amintește că, anterior, maestrul se afla într-un spital din Istanbul, unde i s-a făcut o intervenție chirurgicală complicată. Este vorba despre transplant la ficat. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării