main logo
921

Doliu în lumea filmului din Moldova: A murit regizorul Ion Chistruga

Regizorul de Film documentar Ion Chistruga a murit cu puţin timp înainte de a împlini 67 de ani.

Doliu în lumea filmului din Moldova: A murit regizorul Ion Chistruga

„Din păcate, la orele 16:30, a pierdut îndelungata luptă cu boala crâncenă dl Ion Chistruga – o personalitate marcantă a cinematografiei naționale, regizor, operator și scenarist, autor a numeroase filme apreciate în Republica Moldova și peste hotarele țării, în 2002 decorat cu titlul de „Om emerit” pentru activitatea sa artistică, și în 2010 cu „Ordinul Republicii pentru capodopera documentară „Golgota Basarabiei” și „Ordinul Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni””, este anunţul de ieri, 8 noiembrie postat pe Facebook de scriitoarea Augustina Şiman, transmite Ştiri.md.

Ion Chistruga s-a născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film" în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.

Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm", „Mosfilm", la studioul „M. Gorki" de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.

În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film" în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Din anul 2011 a renunţat la „Moldova-film".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării