main logo
1861

Doliu în lumea artei: Valentina Ciobanu s-a stins la vârsta de 101 ani

Renumita pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 101 ani.

Doliu în lumea artei: Valentina Ciobanu s-a stins la vârsta de 101 aniColaj: știri.md

Vestea tristă a fost anunțată de consilierul prezidențial Angela Brașoveanu, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

„De astăzi, fotoliul Artistei rămâne gol. Un mare gol rămâne și în pictura noastră națională. Drum lin, inegalabilă Valentina Rusu-Ciobanu, Vă mulțumim că ați ales să trăiți aici acest veac”, a scris pe Facebook Angela Brașoveanu.

Pe data de 28 octombrie pictorița a împlinit 101 ani.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920, în orașul Chișinău. Și-a făcut studiile la Școala de Arte din Chișinău, iar între anii 1942-1944 a frecventat Academia de Arte Plastice din Iași. 

Din 1944 până în 1946, a studiat la Școala de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău, unde i-a avut în calitate de profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat” și altele. Se afirmă cu compoziția „La joc”.

A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, Constantin Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu și altele.

A expus lucrări personale la expoziții organizate atât în Republica Moldova, cât și peste hotare: Franța, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania și în alte țări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării