main logo
834

Doi pictori basarabeni stabiliți în SUA și-au expus lucrările la Biblioteca Națională

O expoziție personală a pictorilor Ion și Adrian Moraru, stabiliți în Statele Unite ale Americii, a fost vernisată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

2 pictori stabiliți în SUA și-au expus lucrările la Biblioteca Națională

Expoziția cuprinde 38 de lucrări semnate de Ion Moraru (tatăl)  și 22 – de Adrian Moraru (fiul), transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit Veronicăi Văluță-Bantaș, șefă de direcție în cadrul instituției, reîntoarsă recent la Chișinău din SUA, familia Moraru sărbătorește cei 25 de ani de activitate în promovarea Culturii și Artelor Plastice în spațiul cultural din Republica Moldova, Europa și Statele Unite ale Americii.

”Numeroasele expoziții, realizate împreună cu managerul Tamara Ciuhrii-Moraru ale pictorilor Ion și Adrian Moraru în Muzeele de Artă din Chișinău, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț, galerii de Arte de la Banca Mondială din Washington DC, SUA, Salmagundi Fine Art Club, New York, sedii ale unor structuri ONU din Geneva, Elveția, Consiliul Europei din Strasbourg, Franța, Artexpo NYC și Artexpo din Las Vegas, SUA, etc. – ne permit să numim familia Moraru drept ambasadori ai culturii din Republica Moldova. 

Vă invităm să descoperiți lucrări care, cu siguranță, vă vor răscoli sufletul”, a  mai spus Veronica Văluță-Bantaș.

Criticul de artă din Iași Valentin Ciucă nota într-un eseu că Ion Moraru pictează așa cum este: generos, solar, liric, încrezător în valorile umane, având, pe de o parte, capacitatea de înnoire a viziunii și stilului, pe de altă parte, menținerea unui nivel de constanță și continuitate în expresie și interpretare. 

”Acuarelele lui Ion Moraru poartă în ele, în fibra lor profundă,  chemări tainice, ireversibile. Expresia lui  e atât de românească,  încât relațiile sale pot fi fără nici o dificultate incluse în patrimoniul românesc de simțire șu împlinire”, a constatat Valentin Ciucă.

La rândul său, cercetătorul Vasile Malanețchi, directorul Muzeului  Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” a afirmat că Adrian Moraru este un talent de excepție. 

”Desenează de la vârsta de un an de zile. Fiind foarte harnic, a adunat o colecție, care include mii de desene și picturi în ulei. Este exigent, perseverent, optimist. 

Posedă bine desenul și are un simț înnăscut al culorii. Lucrările lui Adrian poartă în ele multă lumină, energie spirituală, poezie și colorit rafinat. 

Ele uimesc nu numai prin tehnică înaltă, dar și prin viziuni conceptuale originale. Fiind apreciat de critica de specialitate din țară și de peste hotarele ei, Adrian Moraru s-a afirmat deja ca un artist de mare valoare în pictura contemporană”, a subliniat Vasile Malanețchi.

Ion Moraru s-a născut la 22 aprilie 1950 în satul Dângeni, raionul Ocnița. În 1977 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală”din Chișinău și în 1985 – Institutul Poligrafic din Moscova.  

Începând cu anul 1977 participă la numeroase expoziții din țară și în străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al AIAP UNESCO (Paris), Maestru în Arte, membru al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. 

Deține Medalia de Argint pentru inovație în tehnica acuarelei și Diploma de Onoare, oferite de Academia de Arte din Bruxelles, Belgia.

 A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii și adulți. În anul 2001, Ion Moraru și familia lui, primește statutul de rezident al SUA, secția Personalitate cu talent de excepție și se stabilește la New York. 

Lucrările pictorului se află în colecții de stat, muzeale și private din R. Moldova, România, Belgia, Bulgaria, China, Franța, Germania, Israel, SUA, Turcia și Ungaria.

Adrian Moraru s-a născut pe 7 august 1981, la Chişinău.  Şi-a făcut studiile la Liceul republican de arte plastice „Igor Vieru” din capitală în anii 1991-1998

În 2003 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, secţia pictură, iar patru ani mai târziu devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. 

Lucrările sale se regăsesc în colecţii private din R. Moldova, România, Rusia, SUA, Elveţia, Germania, Spania, Portugalia, Ucraina, Franţa, Belgia, Italia, Japonia şi China.  

A fost distins cu Diploma Academiei Europene de Artă din Bruxelles, Belgia, Diploma de merit a Centrului Internaţional din New York, SUA, precum şi cu alte diplome și premii.

Este membru al Asociaţiei Artiştilor Profesionişti „Salmagundi Art Club”, New York, SUA.

Expoziția va fi deschisă până la 1 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării