main logo
906

Doi fermieri din Drochia cresc legume ecologice tratate cu amoniac eco

Doi fermieri din Drochia cresc legume ecologice. Roșiile, castraveții și ardeii plantați de ei sunt tratați cu amoniac eco, ardei iute macerat și infuzie de muștar cu oțet.

Doi fermieri din Drochia cresc legume ecologice tratate cu amoniac eco

Cei doi soți spun că ideea le-a venit după ce au înțeles că nepotul lor este alergic la legumele cumpărate de la piață, așa că s-au gândit să le crească pe ale lor, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

Maria Darii a povestit că acum 20 de ani trebuia să aleagă între a merge la muncă peste hotare sau a-și deschide propria afacere acasă. 

„Copilul mi-a spus hai să luăm pământ că de foame nu o să murim. Pământul îi ține și îi hrănește pe toți”, susține Maria Darii.

În timp a înțeles că alegerea a fost potrivită. Totul a început de la o seră construită la părinți.

„Am plantat atunci roșii și am văzut că riscul nu este așa mare ca în câmp deschis”.

Când au văzut că totul merge bine, au decis să-și lărgească afacerea. Au amenajat în total zece sere și au plantat legume și pe câmp. Soții Darii cresc roșii, castraveți și ardei. 

Au întâlnit și greutăți. Când plouă cei doi se roagă să nu cadă grindină ori să nu fie înghețuri.

„Au fost ani când am crescut 13 ha de legume în câmp deschis, dar când am văzut că consumatorii se răresc, apă nu este, am zis că facem mai puțin și ne-am făcut un rezervor”, spune Tudor Darii.

Fermierii stropesc plantele cu amoniac eco pentru a le proteja de insectele dăunătoare. Spun că folosesc în acest scop și ardei iute măcinat, cozi de ceapă sau de usturoi și infuzie de muștar cu oțet. Și pentru că produsele lor sunt naturale, cumpărători sunt mulți.

„Unii vin din oraș, unii din Râșcani, unii cu copii, care își doresc singuri să culeagă legume. Noi le permitem, pot rupe de unde doresc. Plăcerea pentru ei este atunci, când ei singuri strâng legumele, îndeosebi pentru cei mici”.

Câmpurile agricultorilor sunt în satul Chetrosu, iar toți cei din regiune îi cunosc. Fermierii spun că nu duc lipsă de clienți așa că nu s-au gândit să-și exporte marfa.

În anul 2015, soții Darii au obținut un certificat care demonstrează că legumele crescute de ei sunt ecologice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării