main logo
366

Doi designeri moldoveni participă la un concurs internațional de la Kiev

Colecțiile a 25 de tineri designeri au fost prezentate în cadrul ceremoniei de premiere a câștigătorilor Concursului Z Generation Young Designers Competition, care a avut loc ieri seara în scuarul Centrului Industriilor Creative Artcor, deschis recent la Chișinău.

Doi designeri moldoveni participă la un concurs internațional de la KievFoto: moldpres.md

Potrivit organizatorilor, concursul are drept scop de a identifica și promova tinerele talente, care manifestă aspirații de dezvoltare în domeniul designului vestimentar autohton atât pe plan național, cât și internațional, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a menționat că este îmbucurător faptul că, recent deschisă, această locație este deja plină de creativitate, inovație, design și frumos. Oficialul le-a mulțumit organizatorilor pentru modul creativ în care s-a desfășurat gala de premiere a tinerilor designeri. ”Acești tineri își vor dezvolta afacerile în domeniul respectiv. Este ceea ce ne dorim și tocmai de aceea am creat acest centru al industriilor creative”, a subliniat Andrei Chistol.

Primul loc a fost obținut de Daria Golneva, studentă la Universitatea Tehnică a Moldovei, locul II – de Dumitrița Chițanu, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și locul III – de Ana Lungu, studentă la aceeași instituție. De asemenea, juriul a acordat mai multe premii speciale.

Câștigătorii locului I și II vor participa la Concursul Internațional al Tinerilor Designeri care va avea loc în perioada 6-9 iulie în orașul Kiev. În competiție vor intra reprezentanți din șapte țări din Europa Centrală și de Est: R. Moldova, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

La sfârșitul manifestării, deținătoarea premiului I, Daria Golneva a afirmat că Z Generation a fost un concurs interesant și este nespus de bucuroasă că tocmai colecția prezentată de ea a acumulat cele mai multe puncte din partea juriului. La rândul său, Dumitrița Chițanu a spus că acest premiu semnifică un început bun și este un pas important în lumea modei a unui designer debutant. 

„Cu această colecție voi susține în aceste zile teza de licență”, a precizat Dumitrița Chițanu. Iar Ana Lungu a afirmat că toate stofele din colecția sa sunt confecționate manual și că acest premiu o onorează. ”Este un rezultat foarte bun. Îmi deschide noi oportunități. Este foarte important pentru un tânăr designer să fie apreciat, pentru că am creat această colecție timp de nouă luni, iar rezultatul este pentru mine unul deosebit”, a subliniat Ana Lungu.

Z Generation este o competiție pentru tinerele talente din domeniul modei – studenți, tineri designeri și proaspeți absolvenți, în cadrul căreia aceștia au oportunitatea unică de a fi ghidați și consultați de experți locali și internaționali în dezvoltarea propriei colecții și de a-și pune în scenă creațiile și de a le prezenta publicului larg.

Concursul a durat mai bine de jumătate de an și s-a desfășurat în mai multe etape. În cadrul acestuia, participanții au avut parte de o sesiune de mentorat cu Stella Arion (mentor London College of Fashion) și au lucrat la stylingul colecțiilor.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” al Universității Tehnice din Moldova, în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei Ușoare, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Suedia și UK Aid sprijinit de Guvernul Marii Britanii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării