main logo
2336

Doi deputați PAS propun un proiect de lege privind risipa alimentară

Deputatele PAS Mariana Cușnir, Iulia Dascălu și Veronica Briceag au înregistrat un proiect de lege care are scopul să reducă risipa alimentară. Scopul proiectului este de a responsabiliza agenții economici de a dona alimentele către organizații caritabile și bănci de alimente și, astfel, de a ajuta persoanele social-vulnerabile și de a diminua poluarea mediului înconjurător.

Doi deputați PAS propun un proiect de lege privind risipa alimentarăImagine simbol

Potrivit autoarei inițiativei legislative, Mariana Cușnir, astăzi, în toată lumea se risipește o treime din toate produsele alimentare concepute pentru consum uman. La nivel de comunitate europeană, se risipesc 20% din toate produsele alimentare, începând de la recoltare, producere, comerț, transmite Știri.md

Ea mai spune că Republica Moldova risipește la fel de mult ca întreaga UE.

„În Moldova, după datele Serviciului Fiscal de Stat, în jur de 800 de agenți economici raportează la pierderi deșeuri, reziduuri, perisabilitate naturală, în jur de 1,4 miliarde de lei anual, dar aceasta este o mică parte din cât se risipește de fapt în Republica Moldova, începând de la agenți economici, de la industrii mici și mari și încheind cu ultimul consumator. De fapt, se risipește în jur de 19 miliarde de lei anual, dintre care 12 miliarde sunt doar pe produse alimentare și 6,6 miliarde de lei se risipesc de la consumator, din fiecare frigider. (...) Moldovenii aruncă aproximativ 70 kg per persoană anual. Este o cifră alarmantă și noi trebuie ca stat să luăm atitudine. Nivelul de risipă este foarte înalt și, de aceea, noi ca stat trebuie să încurajăm donațiile de alimente efectuate de către operatorii economici către organizații beneficiare de caritate, bănci de alimente, asociații de grupuri-țintă care, la rândul lor, distribuie aceste alimente către pături social-vulnerabile”, susține vicepreședinta Comisiei mediu, climă și tranziție verde, Mariana Cușnir.

Inițiativa legislativă va modifica Legea nr. 299/2022 privind prevenirea și pierderea risipei alimentare și Codul fiscal.

Mariana Cușnir spune că legea este una nefuncțională, iar inițiativa legislativă vine cu stimulente fiscale pentru agenții economici ca aceștia să doneze produsele către organizații caritabile și bănci de alimente.

De asemenea, pe lângă beneficiul social, deputata subliniază și mediul, care va fi mult mai sigur și mai protejat în urma implementării proiectului. Ea spune că aceste produse, prin implementarea măsurilor antirisipă în lanțurile comerciale, nu vor ajunge deșeuri, nu vor polua, nu vor emite mai multe gaze cu efect de seră.

Totodată, un al treilea atu va fi implementarea principiului economiei circulare. „Produsele rămân în circuitul economic al produselor și sunt consumate prioritar uman. Se va asigura că produsele sunt bune pentru consum. Este important pentru noi să venim cu aceste soluții, este important ca această lege să fie una funcțională și tare sperăm să avem tot suportul autorităților și populației în promovarea proiectului”, a conchis Mariana Cușnir.

„Venim cu acest proiect, în primul rând, ca să diminuăm cantitatea mare de deșeuri alimentare, pentru că este o problemă gravă pentru noi, pentru Republica Moldova și există un paradox deja. Deci, pe de-o parte, ne confruntăm cu problema persoanelor care nu își pot permite să procure alimente, iar pe de altă parte, cei care-și permit prea multe, cumva aceste alimente, mai devreme sau mai târziu, ajung la groapa de gonoi. Deci vom depune tot de efortul și împreună cu colegii vom aduce un proiect care să fie în beneficiul cetățeanului și al mediului”, a menționat și deputata Iulia Dascălu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării