main logo
3051

Doi bărbați, bătuți de polițiști chiar în incinta IP Soroca

Două persoane ar fi fost snopite în bătaie de oamenii legii, chiar în inspectoratul de poliție, după ce ar fi fost agresați de alți patru indivizi, printre care și fiul unui om de afaceri, la o stație PECO.

Doi bărbați, bătuți de polițiști chiar în incinta IP SorocaFoto: Deschide.md

Incidentul a avut loc acum câteva zile în orașul Soroca, susțin sursele Deschide.MD, iar factorii de decizie din cadrul IP Soroca ar fi încercat să mușamalizeze cazul. Conducerea IP Soroca abia ieri, 3 Februarie a raportat despre acest caz, dar și tot ieri au început și procurorii acțiunile, după ce unul dintre pătimași ar fi fost la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Sursele noastre menționează că este vorba despre un caz care s-ar fi produs, în noaptea de 30 spre 31 Ianuarie, la o stație PECO din proximitatea orașului Soroca. Două persoane de 34 și 46 de ani, originare din localitatea Zastînca, raionul Soroca, ar fi fost luate la pumni de către fiul unui om de afaceri, iar ulterior au mai fost bătute și de alte persoane.

„La fața locului a fost solicitată intervenția poliției. Oamenii legii au venit, dar nu i-au luat pe agresori, ci doar pe victime, pe care în loc să-i ducă să li se acorde îngrijire medicală, i-au escortat la IP Soroca, unde, într-un birou, i-au bătut cu pumnii și picioarele”, susține interlocutorul nostru.

Potrivit acelorași surse, indivizii au fost bătuți de aproximativ șapte polițiști, care ulterior i-ar fi forțat să semneze niște acte prin care ar declara că nu au absolut nicio pretenție față de acțiunile poliției. Abia după ce au semnat, victimele au fost eliberate din IP Soroca, iar unul dintre ei, când a ajuns acasă, a făcut un apel la 112 și a sesizat despre faptul că a fost bătut în incinta Inspectoratului de Poliție Soroca.

Reporterii Deschide.MD au luat legătura cu una dintre victime, care ne-a povestit cum s-a început coșmarul lor. Potrivit lui Gheorghe Guțu, cu referire la faptul că el și prietenul său au fost bătuți de polițiști, pentru a depune plângere la IP Soroca au fost chemați abia la data de 1 Februarie, dar nu s-a dus deoarece se simțea rău.

„Eu, împreună cu prietenul am intrat în magazinul de la stația PECO, ca să ne luăm țigări, iar când ieșeam din magazin am fost bruscați de către patru persoane îmbărcate în haine de vânătoare. În timp ce ne deplasam spre casă, peste vreo 10-20 de metri de la stația PECO, am fost ajunși din urmă de agresori care ne-au întrebat de ce umblăm pe drumuri la această oră, iar unul dintre ei mi-a dat o palmă peste față. 

Atunci am făcut apel la 112, iar peste  aproximativ 20-30 de minute s-a apropiat la fața locului o mașină de poliție. Din automobil au coborât patru polițiști care au început să ne bată cu pumnii și palmele și ne întrebau „Ce, puteți suna, da?”. 

După asta ne-au urcat în mașină și ne-au dus la Inspectoratul de Poliție unde ne-au închis într-un birou și ne-au bătut cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, după care ne-au pus să scriem că nu avem pretenții față de ei. La data de 1 Februarie am fost sunat de cineva de la IP Soroca și m-au chemat să vorbească, dar nu m-am prezentat pentru că mă simțeam rău. 

Am fost la Chișinău și am vrut să fiu examinat medical, dar am fost refuzat. Abia ieri, după ce am fost la Procuratura Soroca, am primit îndreptare la medicul-legist, de aici de la noi, care a stabilit că am traumatisme medii. Eu de asta și am vrut să ajung la Chișinău, pentru că nu am încredere în medicii de la noi”, susține Guțu.

Acesta zice că s-a simțit rău fizic, a doua zi după ce a fost bătut de polițiști, dar și i-au rămas urme ale bătăii pe față, la mâini și picioare. Totodată, acuză și dureri în cutia toracică.

Sursele Deschide.MD din teritoriu, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că șeful IP Soroca, Octavian Cebotarenco, nu s-a grăbit să sesizeze despre acest caz superiorii săi, dar nici Procuratura Soroca, încercând să mușamalizeze cazul.

„Însă, după ce ar fi aflat că unul dintre cei bătuți, s-ar fi făcut cu treabă pe la Chișinău, Cebotarenco ar fi încercat să miște un pic lucrurile din loc și să se asigure că nu-și va expune riscului cariera. 

Acesta le-a cerut polițiștilor implicați în bătaie să depună cererile de demisie și a sesizat conducerea IGP despre existența unui incident abia joi, 3 Februarie, chiar dacă cunoștea despre  acest caz încă de luni, 31 Ianuarie. 

Ei au încercat să soluționeze cazul pe loc, fără multă gălăgie și să găsească un mod de împăcare cu victimile”,  ne-a mai comunicat interlocutorul nostru care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.

Astfel, potrivit raportului lui Cebotarenco, adresat lui Iurie Podarilov, șeful IGP, se menționează despre faptul că Serviciul de gardă al Secției Coordonare Operațională, a înregistrat informația telefonic prin care unul dintre pătimași a comunicat că a fost agresat fizic de către angajaţi ai Poliției.

Cebotarenco mai menționează în adresarea sa către IGP despre faptul că, victimele au făcut un apel la 112 și au solicitat intervenția Poliției la stația PECO „Petrom”, de pe strada Calea Bălțului, dar și că ar fi comunicat că au fost agresați fizic de echipajul MAI 4016 pentru că aceștia ar fi refuzat să-i transporte la domiciliu.

„Prin urmare, cazul a fost înregistrat în R-2 de evidență a informațiilor cu privire la infracțiuni și incidente cu nr.615 din 31 ianuarie 2022, fiind dispusă şi iniţierea unei anchete de serviciu, pentru stabilirea tuturor circumstanţelor. 

Este de menţionat că, ultimii au mai efectuat un apel telefonic la Serviciul unic 112, comunicând că, au fost agresați fizic de persoane necunoscute pe str.Calea Bălțului 108, la faţa locului s-a deplasat echipajul MAI 4016, în componenţa agentului-șef  Iavorschi Victor și agent Petrache Victor, cazul fiind înregistrat în R-2 de evidență a informațiilor cu privire la infracțiuni și incidente cu nr.635 din 31 ianuarie 2022. 

Astfel, în cadrul examinării cazului privitor la maltratarea petiţionarilor de către persoane necunoscute, au ieşit la iveală noi detalii referitor la apelul telefonic efectuat de către aceştia pe faptul agresării de către angajaţii Poliţiei, pe marginea cazului a fost depusă o cerere, privind pretinsele acţiuni ilegale ale poliţiştilor, iar materialele acumulate pe caz au fost expediate în adresa Procuraturii raionului Soroca prin fişa de însoţire nr. 34/48-1411 din 02 februarie 2022, urmând a fi examinată în limita competenţei funcţionale. 

Totodată, faptul agresării, petiţionarilor de către persoane necunoscute, în urma măsurilor întreprinse şi a materialelor acumulate, a fost transmis spre examinare în ordinea art.274 Cod procedură penală în adresa Secţiei urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Soroca, prin prisma infracţiunii prevăzută de art.287 Cod penal, fiind înregistrată în R-1de evidență a informațiilor cu privire la infracțiuni și incidente sub nr.94 din 02 februarie 2022”, scrie Cebotarenco în comunicatul special adresat joi, 3 Februarie, către IGP.

Solicitat telefonic, Eduard Fiștic, șeful Procuraturii Soroca, a confirmat pentru Deschide.MD înregistrarea unui asemnea caz și a menționat că în prezent este investigat de către procurori.

„Materialele, dacă nu greșesc, au venit chiar a adoua zi în adresa procuraturii, sau poate cu trei zile în urmă. Azi la noi e data de 4, undeva pe 1 sau 2 Februarie, dacă nu greșesc. Au parvenit de la poliție în adresa procuraturii și se examinează nemijlocit toate materialele care au parvenit de la organul de constatare. 

Am dat indicații să fie ridicate imaginile video. Procurorul Bodiu Serghei se ocupă de cazul dat. A fost invitat ieri, sau alaltaieri, dacă nu greșesc, petiționarul Guțu, ca să fie îndreptat la medicul legist. 

Asta necătând la faptul că el deja avea îndreptare la mână, de la poliție, organul de constatare care a ieșit la fața locului. Noi, suplimentar, adică procurorul a acționat conform legii”, a declarat Fiștic, care pe finalul discuției a punctat că va dispune ca procurorul care examinează cazul să ia legătura cu noi pentru a ne oferi mai multe detalii.

Câteva clipe mai târziu, Fiștic a revenit cu un alt apel, pentru a face mai multe precizări, accentuând totodată faptul că Procuratura a înregistrat imediat cazul cum a ajuns în adresa instituției.

Fiștic: Persoanele au fost îndreptate ieri la medicul legist. Ei au venit ca parte vătămată. Totodată, ca parte vătămată, merg și pe un alt dosar. Iată care este chestia, la Poliție, că ei au fost maltratați din partea unui necunoscut.

Deschide.MD: Ei au fost agresați la o stație PECO, de către feciorul unui om de afaceri?

Fiștic: Da.

Deschide.MD: Cernoluc?

Fiștic: Da. După asta a venit poliția...

Deschide.MD: Și poliția nu i-a luat pe agresori la inspectorat, dar pe cei bătuți?

Fiștic: Agresorul nu era acolo...

Deschide.MD: Din informațiile pe care le deținem, agresorul era la fața locului, dar polițiști au refuzat să-l ia pe el și le-au luat pe victime, după care le-au dus la inspectorat unde le-au și bătut.

Fiștic: Asta se verifică. Ceea ceea ce ține de acțiunile huliganice, toate întrebările sunt la poliție. Ceea ce ține de presupusa maltratare a acestor două persoane din partea angajaților de poliției examinăm noi, procurorii.

Deschide.MD: Din informațiile noastre polițiștii ar încerca să mușamalizeze cazul și să distrugă probele. Cunoașteți ceva despre acest fapt?

Fiștic: Eu am documentele în față, mă conduc după materialele, documentele, acumulate din partea procurorilor.

Deschide.MD: Imaginile video suprinse de camerele de supraveghere nu au fost distruse?

Fiștic: Imaginile sunt la materiale. Iată eu văd discul în fața mea.

Deschide.MD: Sunt imaginile de la camera de supraveghere de la intrarea în inspectorat, sau și de la cea din curte?

Fiștic: Procurorul pleacă și o să ridice azi toate înregistrările video.

Deschide.MD: A fost stabilit gradul leziunilor cu care s-au ales cele două victime?

Fiștic: Nu cunosc, nu apreciez eu gradul leziunilor

Deschide.MD: Păi ați spus anterior că ei aveau îndreptare la medicul legist, de la poliție.

Fiștic: Aveau îndreptare, evident. Îndreptarea au primit-o ieri.

Deschide.MD: Abia ieri?

Fiștic: Da,da...

Deschide.MD: Și nu vă pare dubios faptul că, deși bătaia a avut loc în noaptea de 30 -31 Ianuarie, abia ieri s-a început toată agitația pe acest caz.

Fiștic: Păi eu am primit materialul pe data de două, iar ieri a fost data de trei. Eu nu puteam să...O să dăm o apreciere cu privire la acțiunile poliției.

Deschide.MD: Polițiștii au fost chemați, audiați?

Fiștic: Noi lucrăm asupra faptului, ci nu a persoanei. Noi nu putem să lăsăm judecățile și să mergem în mod prioritar să examinăm cazul dat. Avem termen de 15 zile care este prevăzut de legislația procesual-penală.

De altă parte, Octavian Cebotarenco, șeful IP Soroca, întrebat despre acest caz a menționat: „Uitați-vă, noi am avut material...Aici e mult de vorbit, e mai complicat. Revin eu cu un apel, căci la moment am persoane în birou”.

Ulterior, Cebotarenco, a revenit cu un alt apel telefonic și ne-a informat că IP Soroca examinează un caz de huliganism, în care cele două persoane sunt victime, după ce ar fi fost agresate de către patru persoane necunoscute la o stație PECO.

Cebotarenco a evitat să confirme sau să infirme, dacă printre agresori ar fi fost implicat și fiul omului de afaceri din Soroca, menționând că atunci când a ajuns poliția la fața locului, adică la stația PECO, ar fi găsit doar pe solicitanți, pe care i-au escortat la IP Soroca pentru a cerceta toate circumstanțele.

Mai mult, Cebotarenco susține că, împreună cu adjunctul său, după ce a auzit că cei doi susțin că au fost bătuți în incinta inspectoratului, imediat, chiar a doua zi s-ar fi implicat și a sesizat organele competente, chiar dacă procurorii au primit materialele abia la data de 2 Februarie.

Totodată, Cebotarenco a menționat că a remis un comunicat special cu referire la acest caz în adresa IGP, doar că nu-și amintește când anume a făcut-o, dar și a evitat să comunice câți polițiști ar fi suspectați că au bătut cele două persoane.

Șeful adjunct al IP Soroca, Eduard Tincu, a declarat pentru Deschide.MD că indivizii care i-au bătut au fost identificați și că sunt cercetați penal, în stare de libertate, într-un dosar penal pornit pentru huliganism. Cât ține de faptul că cei doi indivizi ar fi fost bătuți și de angajații IP Soroca, Tincu a menționat că toate circumstanțele urmează a fi stabilite de către procurori.

Atât Cebotarenco, cât și Tincu, susțin că a doua zi au vorbit cu persoanele agresate și i-ar fi pus să scrie plângeri pe faptul că au fost agresați de angajații IP Soroca.

Sursele Deschide.MD din teritoriu susțin că prin interpuși, atât polițiștii, cât și alte persoane, ar face presiuni pe cele două victime, dar și ar caută căi de împăcare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării