main logo
916

Dodon: Statul trebuie să cumpere locuințe sinistrațiilor din Otaci

Statul îi va asigura pe toți locatarii blocului cu 9 etaje de la Otaci, unde ieri, 19 iunie, o scară s-a surpat, cu locuințe permanente. Anunţul a fost făcut de şeful statului Igor Dodon după o vizită întreprinsă în nordul ţării,

Dodon: Statul trebuie să cumpere locuințe sinistrațiilor din OtaciFoto: fb.com/IgorDodon

Preşedintele Igor Dodon a efectuat în dimineaţa curentă o vizită la Otaci pentru a se documenta cu privire la circumstanţele surpării unei scări a unui bloc de locuit, transmite Știri.md.

“Am prezidat o ședință operativă cu participarea administrației raionale și orășenești și a conducerii Direcției locale pentru situații de urgență. Am comunicat cu oamenii care au fost evacuați din acest bloc. 

Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului - demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. 

Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat”, a scris şeful statului pe pagina sa oficială.

El a specificat că statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. “În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a scris Dodon.

Preşedintele R. Moldova a solicitat efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova.

Dodon a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi dimineață am întreprins o vizită în orașul Otaci, la nordul țării, pentru a afla la fața locului toate circumstanțele și consecințele prăbușirii blocului cu 9 etaje. 

Am prezidat o ședință operativă cu participarea administrației raionale și orășenești și a conducerii Direcției locale pentru situații de urgență. Am comunicat cu oamenii care au fost evacuați din acest bloc.

Conform estimărilor prealabile, au fost câteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului - demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. 

Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.

Locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. 

În total, în bloc sînt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii - 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit.

La momentul dat, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale.

Statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente.

De asemenea, consider că este necesară efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării