main logo
734

Dodon: Moldova va primi gaz pe itinerariul tradițional

Preşedintele Igor Dodon a declarat că, de la 1 ianuarie, Moldova va primi gazul rusesc pe itinerarul tradiţional, prin tranzitarea Ucrainei.

Dodon: Moldova va primi gaz pe itinerariul tradiționalFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a spus luni, la briefingul tradiţional, după întâlnirea cu speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi cu premierul Ion Chicu, transmite Știri.md.

Dodon a salutat înţelegerile dintre Rusia şi Ucraina privind livrarea gazului, ceea ce înseamnă că gazul "va continua să ajungă în republică pe ruta tradiţională".

El a spus că, în marja summit-ului informal al şefilor de stat din CSI de la Sankt Petersburg, el a discutat această problemă şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„Rusia a acceptat să prelungească cu încă 3 ani contractul actual pentru furnizarea gazelor către Moldova. Aceasta înseamnă că condiţiile anterioare vor fi păstrate, iar schema existentă ne va permite să primim gaz începând cu 1 ianuarie la tarife mai mici ($173 pentru o mie de metri cubi - "I.")”, a spus Dodon.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, premierul Ion Chicu a declarat că împrumutul de $50 mil., convenit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), va rămâne nesolicitat.

„Am semnat acest acord în cazul în care vor fi necesare mijloace suplimentare pentru procurarea gazelor, dacă tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina va fi sistat şi va fi nevoie de asigurarea livrărilor alternative. Aceasta a fost un scenariu de rezervă în cazul încetării tranzitului prin Ucraina. În situaţia actuală, linia de credit nu va fi deschisă, Moldova nu va trebui să plătească nimic pentru aceasta”, a spus Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării