main logo
499

Dodon: Datoria transnistriei pentru gaz, o problemă foarte gravă

Președintele Republicii Moldova a declarat că țara ar putea rămâne fără gaze rusești anul viitor.

Dodon: Datoria transnistriei pentru gaz, o problemă foarte gravă

Expertul în probleme economice, Sergiu Gaibu, remarcă faptul că R. Moldova nu are în prezent nicio alternativă, iar Rusia poate profita de această situație pentru a înainta cereri suplimentare Guvernului R. Moldova în schimbul restabilirii aprovizionării cu gaze, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

În cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, președintele Igor Dodon a declarat că R. Moldova nu va plăti Rusiei datoria regiunii transnistrene pentru gaz.

„Datoria regiunii transnistrene pentru gaze naturale este o problemă foarte gravă. Nu vom plăti niciodată pentru acest gaz. Consumatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc regulat pentru gaz, iar această datorie este a malului stâng. Această problemă trebuie discutată”, a spus Dodon.

Șeful statului a mai precizat că a discutat această problemă cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak, care marți, 4 iunie, și-a încheiat vizita în R. Moldova.

„Există riscuri ca, începând cu anul viitor, să rămânem fără gaze rusești. Toată lumea cunoaște că se discută despre oprirea furnizării gazului rusesc prin Ucraina. Vom încerca să rezolvăm această problemă prin alte surse, deși nu va fi ușor. Regiunea transnistreană nu va mai putea obține gratuit gazul rusesc, iar situația din regiune se va schimba radical”, a mai adăugat Dodon.

În acest context, Sergiu Gaibu, expert economic din cadrul „Expert-Group”, susține că se așteaptă schimbări nu doar în regiunea transnistreană, dar și în R. Moldova.

„În prezent nu există o altă sursă de gaze. Din nefericire, construcția conductei de gaz din Ungheni a fost oprită de nenumărate ori atât din motive organizatorice, cât și din motive birocratice”, susține expertul.

În condițiile dependenței depline față de gazul rusesc, interesul autorităților R. Moldova pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze s-a intensificat în perioada 2010 – 2013, odată cu aderarea R. Moldova la comunitatea energetică europeană. La 27 august 2014, a avut loc festivitatea de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, care avea 43 de km, inclusiv 11 km pe teritoriul R. Moldova. Cu toate acestea, în perioada 2015 – 2016, doar 1,2 milioane m3 de gaz românesc „au străbătut Prutul”, ceea ce reprezintă doar 0,1% din volumul anual necesar R. Moldova.

La 26 februarie 2018, întreprinderea moldovenească „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz”, în calitate de unic fondator, au câștigat licitația pentru privatizarea întreprinderii de stat a Republicii Moldova „Vestmoldtransgaz”. Prețul total de vânzare al întreprinderii de stat a fost de 180,2 milioane lei. Totuși, nu se cunoaște dacă termenii vor fi respectați, iar conducta va fi gata până în 2020.

Sergiu Gaibu susține însă că, „Rusia, dimpotrivă, are toate șansele să se orienteze spre Turcia și, astfel, să ajungă în Balcani. Și noi, neavând alte pârghii, suntem în dezavantaj. Minusul nostru e că avem un singur furnizor, iar dezavantajul Rusiei a constat în faptul că avea nevoie să transporte gazul rusesc prin R. Moldova. În prezent, am pierdut acest avantaj, sau, mai degrabă, suntem în proces de pierdere, fără să avem o alternativă de furnizare a gazului”.

În ceea ce privește datoria pentru gaz, expertul constată că, „din punct de vedere juridic, această datorie aparține agenților economici, nu R. Moldova ca stat. Și totuși, riscăm să pierdem pachetul de gaze de la „Moldova-gaz”. Aceasta poate cere, însă, plata datoriilor de la alți consumatori de gaze, cum ar fi „Termoelectrica”, care are datorii istorice”.

Totuși, „din punct de vedere al pârghiilor, având în vedere că noi pierdem orice avantaj comercial (nu mai avem aeastă tranzitare), Rusia ar putea să impună anumite cerințe suplimentare Guvernului, ca să reia furnizarea de gaze către R. Moldova, cum ar fi, de exemplu, garanția Guvernului pentru aceste datorii (a regiunii tranistrene, n.r.). Cu toții cunoaștem ce se întâmplă cu aceste garanții de stat. Este clar că Transnistria nicidecum nu va onora obligațiunile date. Astfel, există riscul ca aceste garanții să se transforme în datorii ale guvernului”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării