main logo
811

Dodon a participat la ceremonia deschiderii Memorialului din Răscăieți

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă.

Dodon a participat la ceremonia deschiderii Memorialului din Răscăieți

Acolo, împreună cu Serghei Ciciuk, Ambasador al Republicii Belarus, oaspeți din Rusia, Ucraina și Kazahstan, reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile, au participat la ceremonia de deschidere a Complexului Memorial al Eroilor care au căzut pe acest pământ la 18 aprilie 1944. Monumentul a fost restaurat recent, transmite Știri.md cu referire la a-tv.md.

Acest loc este numit „Înălțimea lui Lomakin” în cinstea ostașului Vasilii Lomakin care, împreună cu un grup de soldați, a cucerit o poziție strategică din acest sat de pe malul Nistrului. 11 ostași au căzut pe câmpul de luptă și au fost decorați post-mortem cu ordinul Erou al Uniunii Sovietice.

Șeful statului i-a felicitat pe locuitorii satului și ai întregului raion cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism, subliniind importanța reconstrucției Complexului Memorial, care a avut loc la inițiativa Președintelui RM.

Totodată, Igor Dodon a menționat că documentele de arhivă publicate recent mărturisesc despre regimul de ocupație extrem de dur, care a existat pe pămîntul nostru în anii 1941-1944, din care cauză populația Chișinăului s-a micșorat de 10 ori: de la 300 de mii pînă la 30 de mii de persoane.

În legătură cu aceasta, Președintele Dodon i-a îndemnat pe cetățenii noștri să nu uite cu ce preț a fost plătită Victoria și datorită cui noi trăim astăzi în pace și în libertate. 

"Trebuie să ținem minte faptele eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei și să transmitem memoria despre ei viitoarelor generații. Doar Marea Victorie a fost comună pentru poporul sovietic, din care au făcut parte și moldoveni", a declarat Igor Dodon. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării