main logo
1086

Documente istorice, găsite în peretele unui colegiu din Soroca

Facturi de plată pentru studii de acum o sută de ani au fost descoperite în timpul unor lucrări de reparaţie în clădirea Colegiului pedagogic Mihai Eminescu din municipiul Soroca.

Documente istorice, găsite în peretele unui colegiu din Soroca

Administraţia instituţiei a decis ca o parte din aceste documente istorice să fie donate Muzeului de Istorie şi Etnografie din localitate, iar alta parte să rămână în Colegiu, ca să înfrumuseţeze Muzeul care va fi inaugurat în timpul apropiat în instituţie, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

Administraţia instituţiei a decis ca o parte din aceste documente istorice să fie donate Muzeului de Istorie şi Etnografie din localitate, iar alta parte să rămână în Colegiu, ca să înfrumuseţeze Muzeul care va fi inaugurat în timpul apropiat în instituţie, relatează Mesager. 

Directorul Colegiului susţine că facturile au fost găsite în perete, după demontarea unei uşi vechi. „După cum vedem pe chitanţe Liceul „Xenopol”, chitanţele respective le eliberau în anii 1922 – 23. Uitaţi-vă, costul este de 150 de lei. 

În acea perioada era o valoare, părinţii o investeau în copii. Ştim noi că foştii elevi ai Liceului „Xenopol” sunt profesori din Romania, din Rusia”, a declarat Tatiana Vişniovaia, directoarea Colegiului „M. Eminescu” din Soroca. 

„Iată aici sînt şi nume de băieţi care făceau studii la liceu din acea vreme, care plăteau taxa pentru studii şi aici ce este interesant? 

Că plăteau taxe, pentru învăţătură, dar părinţii când plăteau pentru studii, ei cereau de la copiii lor, să facă carte buna, de aceea când spunea cineva că patru clase la Romania asta era grozav, pai să ştiţi ca se plătea pentru studii iar copilul se străduia să nu-l dea de gol pe părinte, care muncea în sudoarea frunţii și îl învaţă pe copil ca să iasă în lumea mare”, a menţionat Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie din Soroca. 

Edificiul Colegiului pedagogic „M. Eminescu” din Soroca a fost construit în anii 1902-1910 după proiectul arhitectului Carol Schmidt, în stilul eclectic clasicist. 

În prezent aceasta este una din puţinele clădiri din ţară care şi-a mai păstrat funcţionalitatea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării