main logo
501

Doar o treime din cetăţenii Moldovei sprijină trecerea la sistemul electoral mixt

Doar o treime din cetăţenii Moldovei (32,9%) sprijină trecerea la sistemul electoral mixt.

Sondaj: Doar o treime din moldoveni susţin votul mixtDoar o treime din cetăţenii Moldovei sprijină trecerea la sistemul electoral mixt.

Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova.

Potrivit sondajului, deşi pentru sistemul mixt pledează doar o treime din respondenţi, acesta este cel mai popular în rândul cetăţenilor. Pentru alegerea deputaţilor în baza sistemului proporţional pledează 21,9%, iar sistemul uninominal este susţinut de 20,2% din respondenţi. Circa 7% din cetăţeni nu sunt interesaţi de problema sistemului electoral, iar 10,4% nu şi-au format o opinie în această privinţă.

În 2017, numărul susţinătorilor sistemului electoral mixt s-a dublat comparativ cu 2016, când acesta era susţinut de numai 15,5%. Popularitatea sistemului proporţional a crescut cu 2%, iar a sistemului uninominal a scăzut cu 10,4%.

Majoritatea cetăţenilor (52,5%) pledează pentru forma prezidenţială de guvernământ în Moldova, numărul susţinătorilor fiind în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Pentru menţinerea republicii parlamentare se pronunţă 25,3%, iar pentru republica semiprezidenţială - 11,2%.

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc un referendum privind vectorul politicii externe, pentru integrarea în Uniunea Europeană ar vota 36% din respondenţi, iar pentru Uniunea Economică Eurasiatică - 42%. Situaţia practic nu s-a schimbat comparativ cu anul trecut, deoarece diferenţa nu depăşeşte marja de eroare. A crescut însă numărul celor care ar vota împotriva ambelor uniuni: de la 4% la 9%.

Împotriva aderării Moldovei la NATO se pronunţă 61,1% din respondenţi, iar 22,5% susţin această idee. În acelaşi timp, 3,4% din cetăţeni în general nu ştiu ce reprezintă structura internaţională NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 noiembrie - 2 decembrie pe un eşantion de 1181 persoane din 79 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării