main logo
427

Doar 10 tineri specialiști au ales să muncească în sate

45.000 de lei sau 2.200 de euro pentru trei ani de muncă, plătiți în tranșe, nu mai sunt nici pe departe o motivație pentru tinerii specialiști să-și construiască o carieră la sat.

Doar 10 tineri specialiști au ales să muncească în sate

În pofida laudelor Guvernului Filip la adresa sa, în pofida îndemnurilor oficialilor către medici de a merge acasă, în satele lor, să-și trateze bunicii și pe cei care le-au dat viață, satele rămân tot mai pustiite, căci tinerii vin tot mai puțin să se angajeze, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Sute și sute de absolvenți aleg, anual, alte căi.

„Tinerii specialiști în medicină sunt încurajați să lucreze la sate de o indemnizație crescută cu 50 la sută. Toți medicii au parte de aprecierea pe care o merită și de venituri cu 20 la sută mai mari. Respect față de angajați, grijă pentru bunei și cei aflați în nevoie. 

Doi ani de guvernare responsabilă” – răsuna peste tot un spot al Guvernului Filip, lansat la începutul anului trecut și pare putea fi auzit într-una la radio, văzut la televizor și distribuit de politicieni pe rețelele sociale. Diferența dintre cifrele pe care le folosesc autoritățile și realitate este izbitoare, întrucât se fac și până acum declarații mari pe fondul unei crize constante de personal medical.

În realitate, se pare că indemnizațiile majorate de Guvern cu 50 la sută nu determină aproape pe nimeni să ia în calcul o carieră într-un sat moldovenesc.

În 2017, an în care indemnizația unică pentru medici a crescut de la 30.000 la 45.000 de lei, iar pentru tinerii cu studii medicale medii, de 24.000 de lei la 36.000 de lei, se încumetau să-și încerce cariera în satele Moldoveni numai 15 medici și 20 de asistente medicale.

În anul care a urmat, situația stă chiar și mai prost. Atât Sindicatele, cât și Agenția de Sănătate Publică confirmă că doar 10 tineri specialiști au mers să muncească în sate. La acești 10 se adaugă și 5 asistente medicale.

Orașele sunt puțin mai atractive, însă datele arată un interes tot mai scăzut al tinerilor medici pentru oferta existentă. În 2017 peste 250 de tineri medici și peste 350 de asistente medicale își începeau cariera acasă, în unul din orașele Moldovei. Anul trecut interesul a scăzut drastic – doar 143 de medici din promoția de absolvenți din anul respectiv și 250 de asistente medicale au mai mers să se angajeze în orașe.

Anul trecut 992 de tineri au absolvit Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, iar politicienii veniți la ceremonie s-au grăbit să le recomande tinerilor să nu plece, chiar cu riscul de a părea banali.

„Vreau să vă îndemn să nu uitați de unde ați pornit, să nu vă fie frică de satele noastre. Acolo vă așteaptă cu drag părinții și buneii. A fi un medic și farmacist la sat este un lucru nobil, care oferă mult respect din partea pacienților și un sentiment de satisfacție sufletească. 

Noi, actuala guvernare, depunem eforturi considerabile ca să vă regăsiți într-un sistem sanitar, cu o infrastructură dezvoltată, cu salarii decente și cu grijă față de oameni. În care să vă profesați meseria onorabil, la standarde peste medii”, declara în cadrul ceremoniei oficiale de absolvire Valentina Buliga, șefă pe atunci a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

„Cartea și munca este destinul unui medic. Rămâneți aici. Sistemul are nevoie de voi, de doctori buni. Haideți să continuăm munca în numele sănătății, în numele poporului nostru. Drum bun și vă așteptăm în sistemul de sănătate”, încerca să fie convingător și Vladimir Hotineanu.

„Vreau să vă asigur cu toată responsabilitatea că ministerul va depune maxim efort pentru crearea unor condiții de muncă demne de dumneavoastră. Ați ales să purtați halatul alb, care înseamnă speranță și încredere în viață continuă”, declara încrezătoare și ex-ministra Sănătății Svetlana Cebotari.

Lipsa de atractivitate a sistemului medical pentru tinerii specialiști se manifestă într-o perioadă critică pentru sistemul medical.Numărul angajaților scade de la an la an cu câteva sute, cadrele medicale îmbătrânesc. Acum unul din trei medici din Moldova este la vârsta pensionară. În mai mult de jumătate dintre spitale raionale nu mai sunt specialiști de bază, precum pediatri, cardiologi, neurologi, oncologi.

Amintim că în anul 2018 au plecat din sistemul medical 5.595 lucrători medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017. 

Din cei peste 5.500, numărul doctorilor care au părăsit sistemul medical ajunge la 971. Plecările masive se atestă la asistente medicale și alți lucrători de verigă medie: tocmai 2.014 angajați au plecat, iar ceilalți 2600 – sunt alt tip de angajați și ei cu diverse funcții în sistemul medical. Datele aparțin Agenției Naționale de Sănătate Publică și sunt preliminare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării