main logo
442

Distribuirea locurilor la buget pentru noul an de studii, aprobată

Guvernul a aprobat astăzi planurile de pregătire a cadrelor, cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2018-2019.

Distribuirea locurilor la buget pentru noul an de studii, aprobatăDistribuirea locurilor la buget pentru noul an de studii, apropat

La studiile de licență vor fi admise 4.906 persoane la 167 de specialități, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. În conformitate cu cerințele pieței muncii, pentru următorul an de studii se propune introducerea mai multor specialități noi, în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului, transmite Știri.md

Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate din buget 2.876 de locuri, iar la studii de rezidențiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenții străini vor fi rezervate 297 de locuri, inclusiv 255 – la licență și 42 – la master.

În instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 7.073 de persoane cu finanțare bugetară și 680 – cu achitarea taxei de studii.

Planul de admitere pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar prevede admiterea a 3.759 de studenți cu finanțare bugetară și 7.361 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 305 locuri cu finanțare bugetară pentru specialitățile cu profil pedagogic: educație timpurie și învățământ primar.

Documentele prevăd și dezvoltarea în continuare a învățământului dual. În învățământul profesional tehnic secundar sunt incluse 1408 poziții în acest sens, în creștere cu 546 de locuri față de anul precedent, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară și postsecundară nonterțiară sunt planificate 160 de locuri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării