main logo
2033

Directorul Teatrului Ion Creangă din Chișinău, demis printr-un ordin

Directorul Teatrului "Ion Creangă" din Chişinău a fost demis printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Maria Stoianov este acuzată de management defectuos şi de faptul că a lipsit nemotivat de la locul de muncă.

Directorul Teatrului Ion Creangă din Chișinău, demis printr-un ordinFoto: fb.com

Mai precis, ar fi participat la un concert în România pentru câştiguri suplimentare şi a favorizat şi angajaţilor acelaşi comportament, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

În ordinul de demitere, se precizează că, în urma mai multor controale, în perioada 27-29 decembrie, Maria Stoianov a lipsit nemotivat fără a informa Ministerul Culturii.

Maria Stoianov, director, Teatrul Epic de Etnografie şi Folclor "Ion Creangă": „ Am primit urgent de dimineaţă un apel, să plec la un spectacol în Dărăbani, Botoşani. Am scris cerere, am trimis mail, nu a ajuns la Minister nici cererea, nici mailul. M-am dus să reprezint ţara şi să încheie nişte contracte. Eu sunt director de teatru, am făcut nişte legături, ne-am făcut auziţi. Ca să mi se impute că am lipsit de la muncă. Poate au dreptate, am lipsit, dar eu sunt director de teatru, trebuie să am grijă de imaginea teatrului.”

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Dna Stoianov a fost în România cu o formaţie muzicală ca să-şi câştige propriul onorar şi să-şi facă propriul interes, lăsând de izbelişte teatrul, fără activitate, lăsând timp liber actorilor să-şi găsească unde să evolueze ca să câştige bani suplimentari.”

Tot în ordinul de demitere se precizează că directorul instituţiei a permis lipsa de la locul de muncă a majorităţii angajaţilor dar salariile le-a achitat integral. Maria Stoianov se apără şi consideră demitrea ilegală. Susţine că ar fi o o răfuială iar de vină, ar fi mai multe litigii cu foşti angajaţi şi nerespectarea unui ordin al ministrului.

Maria Stoianov, director, Teatrul Epic de Etnografie şi Folclor Ion Creangă: „ Mi-a dat un ordin ca să mă supun şi nu m-am supus, ca să împart milionul la 2 instituţii, 2 teatre- Teatrul Eminescu şi Teatrul Eugen Ionesco. Nu am vrut să mă supun, pentru că banii sunt a trezorăriei.”

Angajaţii teatrului cer anularea deciziei şi au trimis o scrisoare preşedintelui Maia Sandu, dar şi preşedintelui Parlamentului.

Tatiana Profirie, violonistă: „Dna Maria este omul potrivit, la locul potrivit. Este din sfera asta, ne reprezintă şi chiar am avut succese.”

Ioana Dordea, angajată: „Ştie folclorul, cunoaşte tradiţiile, obiceiurile. Ştie cum să monteze exact cum e profilul acestui teatru. Este de neconceput aşa ceva. Tocmai când ne-am ridicat aripile, acest teatru se vrea să fie şters de pe faţa pământului.”

Astăzi, ministrul Sergiu Prodan a mers să discute cu echipa teatrului. A precizat că decizia sa este una întemeiată şi obiectivă şi va reveni cu detalii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării