main logo
2386

Directorul CPD: Trebuie să determinăm familiile cu copii să rămână acasă

Trebuie să oferim pachete legislative care ar determina familiile, mai ales cele cu copii, să rămână acasă și acestea ar fi facilități la locul de muncă, indemnizații mai mari, concedii flexibile, constată Alexandra Ermolenco, director de programe la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Directorul CPD: Trebuie să determinăm familiile cu copii să rămână acasăFoto: Moldova1.md

Fiind întrebată ce ar putea fi schimbat în actualul Program „Prima Casă”, Alexandra Ermolenco a menționat că, în primul rând ar trebuie să fie revizuit acel plafon de un milion de lei, pentru că actualele prețuri de pe piața imobiliară sunt mult peste un milion de lei, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

De asemenea, ea spune că ar putea fi revizuită și mărimea de contribuție pentru beneficiarii acestui program, pentru că statul, pe lângă compensare, vine și cu compensații pentru familiile sau beneficiarii care își iau imobil prin acest program.

Totodată, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare propune introducerea unor stimulente financiare pentru constituirea familiilor de către tineri. Potrivit Alexandrei Ermolenco, această idee, de fapt, este sau reiese din practicile internaționale în care există această facilitate. 

„Ne-am gândit și noi că dacă e să luăm în considerație nivelul de trai al familiilor tinere, ne-am gândit că asta ar stimula tineretul să rămână acasă, să-și întemeieze aici familiile. În esență, aceasta ne gândim noi că ar reprezenta un ajutor financiar pentru întemeierea familiei. Dar cum va fi utilizat și cum ne asigurăm, este suficient pentru a dezvolta un cadru regulatoriu, clar, bine definit și atunci nu vedem nicio problemă că statul să poată și să monitorizeze aceste cheltuieli”, a spus aceasta. 

Știri.md amintește că de Ziua Internațională a Familiei, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a venit cu 15 propuneri întru îmbunătățirea impactului tuturor măsurilor aprobate în ultimii doi ani în Moldova, dar și de a diminua anumite bariere sau inegalități de gen. Aceste propuneri sunt bazate pe analize detaliate ale situației actuale, bune practici internaționale și consultări cu experți și comunități locale.

De asemenea, cu acest prilej, șefa statului, Maia Sandu, a spus că a discutat cu Guvernul să vină cu un program nou - Prima Casă PLUS - de care să beneficieze mai mulți tineri, nu doar funcționarii publici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării