main logo
2228

Directorul BNS: În peste 300 de localități recenzarea este aproape finalizată

În perioada 8 aprilie - 20 iunie au fost recenzate circa 1.623.000 de locuințe, inclusiv locuințe ocupate, secundare și neocupate, precum și circa 2.377.000 de persoane. Datele au fost prezentate de directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, în cadrul unui briefing de presă.

Directorul BNS: În sute de localități recenzarea este aproape finalizatăFoto: Captură video

Oleg Cara a adăugat că în majoritatea raioanelor țării se înregistrează un ritm înalt de recenzare - peste 96%. Excepție face municipiul Chișinău care are un ritm mai mic - sub 92 la sută, transmite Știri.md.

„În raioanele Basarabeasca, Cahul, Călărași, Cimișlia, Căușeni, Dubăsari, Ialoveni, Strășeni sunt localități în care ritmul de recenzare este mai mic decât cel mediu pe raion și pe țară. Trebuie de menționat că în peste 300 de localități recenzarea este practic finalizată, sunt realizate ultimele activități privind asigurarea verificării corectitudinii și acoperirii datelor de Recensământ”, a declarat directorul BNS.

Cu privire la municipiul Chișinău, Oleg Cara a menționat că cele mai joase ritmuri de recenzare se înregistrează în sectoarele Centru, Buiucani, Râșcani și în suburbiile Durlești, Codru, Ghidighici, Stăuceni, Cricova și Ciorescu. Pe de altă parte, un ritm sporit este în sectorul Botanica și în suburbiile Băcioi, Sângera, Condrița, Colonița, Trușeni și Tohatin.

În cadrul briefingului, directorul BNS a menționat că unele grupe de populație sunt mai puțin deschise de a participa la Recensământ.

„Ne ciocnim cu situații în care anumite grupuri de populație sunt mai puțin deschide și cooperante. Una dintre aceste grupe sunt refugiații. Conform Legii cu privire la Recensământ, toți locuitorii țării urmează să participe la Recensământ, indiferent de cetățenie. Contează reședința, dacă persoana s-a aflat pe teritoriul țării în ultimele 12 luni, el urmează să participe la Recensământ”, a declarat Cara.

Oleg Cara a reiterat că cetățenii care dintr-un motiv sau altul au rămas nerecenzați sunt rugați să apeleze la Linia Verde 0 800 800 24 sau să acceseze site-ul BNS, unde pot găsi un formular în care vor prezenta datele lor de contact pentru a lua legătura cu recenzorul.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe data de 8 aprilie și se va desfășura până la 7 iulie curent.

Potrivit Legii, participarea la Recensământ este obligatorie. Cei care refuză să participe la recenzare sau furnizează date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării riscă amenzi în mărime de la 1.000 până la 2.500 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării