main logo
39707

Directoarea gimnaziului din Drochia, condusă pe ultimul său drum

În mediul online apar noi detalii despre decesul directoarei Gimnaziului „Dumitru Roman” din raionul Drochia, Natalia Manea, care a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției de învățământ. Aceasta ar fi fost determinată să recurgă la acest pas. Fiica sa a venit cu un mesaj de adio dedicat răposatei sale mame, în care menționează că aceasta nu a mai putut ține piept răutăților ce o înconjurau.

Directoarea gimnaziului din Drochia, condusă pe ultimul său drumColaj: Știri.md

„Astăzi, în intervalul de ore 10:30-12:00, ne luăm rămas-bun de la Natalia Manea, la Ritus, strada Doina, orașul Chișinău. Va fi înmormântată lângă tatăl ei, la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, Doina, Chișinău. Mi-au scris mulți, m-au telefonat tare mulți. Natalia vă va aștepta să vă vadă ultima oară. (...) Dacă aveți posibilitate, aici e cardul surorii, Elena Hariton. Dacă aveți posibilitate, puteți face un transfer ajutor pentru a susține copilașii. Vă rog să fiți solidari”, a scris Mariana Marin pe Facebook, transmite Știri.md. 

Fiica femeii decedate a venit cu un mesaj de adio dedicat mamei sale. 

„Mama!!! A fost cel mai minunat om pe care l-am cunoscut. Mereu a dorit binele tuturor și a susținut pe toți în toate. Dar nu a putut ține piept răutăților ce o înconjurau. Cu siguranță Dumnezeu va avea grijă de ea în împărăția sa... Îmi doream să îi urmez calea să devin profesoară, dar soarta m-a făcut să mă răzgândesc. O vom avea în inimile noastre pentru totdeauna veselă și curajoasă.

Cât pentru cei care au ieșit în centrul satului și mi-au umilit mama până la cele mai rele gânduri, Dumnezeu va avea grijă de toți! Mama mea a stat zile și nopți în șir la școală în loc să stea cu familia. L-a lăsat pe frățiorul meu Denis de la patru zile acasă cu bunica și a fugit imediat la serviciu. Nu ne-am putut bucura din plin de ea și totuși cuvintele nu schimbă nimic... Îngerul nostru păzitor mama...”, a scris fata pe contul său de Facebook. 

De menționat că în mediul online au apărut mai multe informații precum că Natalia Manea ar fi fost împinsă să recurgă la acest pas din cauza bullyingului. 

Într-un filmuleț, publicat în februarie 2024, mai mulți părinți se plâng pe ea și se arată nemulțumiți de acțiunile sale. 

„Bună dimineața din Drochia. După cum am promis, astăzi ne întâlnim cu doamna directoare din acest gimnaziu. Am întâlnit pe drum niște părinți care o să-mi spună totuși ce se întâmplă aici, care este problema și de ce această directoare pe toți îi dovedește”, a spus autorul filmulețului. 

„Ce se întâmplă cu limba engleză la noi? Fetița mea întâlnește mari greutăți din cauza acestei limbi, nu doarme noaptea. Chiar îmi pare rău. Îmi pare rău că au lucrat profesori care nu au dat nimic”, a spus o locuitoare a satului Drochia. 

O altă femeie a spus că pe fiica ei, care era profesoară de limba engleză și limba franceză în Gimnaziul „Dumitru Roman”, au demis-o fără niciun motiv. „Au dat-o afară nelegitim. Ea a adus locuri bune de la olimpiade, concursuri.”

Totodată, părinții s-au arătat nemulțumiți că elevii nu sunt hrăniți bine la școală. 

„Vine acasă copilul meu, nu știu ce mănâncă la școală, dar vine acasă și îi este foame. Ei mănâncă numai pâine cu magiun, nici unt, nici salam. Nu mai iese din pâine cu magiun”, s-a revoltat o mamă. 

Cu o reacție în acest sens a venit Mariana Marin, care a anunțat și despre înmormântarea directoarei gimnaziului respectiv. 

„Natalia a fost eleva mea din prima promoție. Una dintre elevele eminente. Talentată la matematică, limbă română, cu o voce și auz muzical fin, cu un spirit organizatoric extraordinar. La gimnaziu și liceu, Natalia a fost olimpică la biologie, chimie și matematică. La răscrucea alegerii profesionale am îndemnat-o să meargă la pedagogie, deși dorea să se facă jurnalistă.

După absolvirea Bacalaureatului cu excelență și a Colegiului Pedagogic, am îndemnat-o să facă licența la Facultatea de Litere la USM. (...) A susținut teza de masterat în domeniul integrării disciplinelor, o temă care astăzi este pe agenda reformelor curriculare. A susținut-o pe nota 10. Din toamnă își dorea să facă și doctorat. Discutam detaliile cercetării.

Și-a început cariera pedagogică la Institutul de Științe ale Educației în calitate de metodistă la secția Studii, apoi a activat în calitate de profesoară de limba română la Școala nr. 10 și, ulterior, învățătoare la Liceul „Ștefan cel Mare” din Chișinău. (...) Sunt multe de povestit de aici încolo, tare multe. Dar Natalia nu trebuia să se afle acolo unde nu a fost apreciată și susținută”, spune Mariana Marin.

Potrivit ei, în luna februarie, Natalia a fost atacată de un „oarecare cetățean care a primit și bani pentru a crea un reportaj despre acțiunile directoarei”. Ea susține că Natalia nu a rezistat rușinii și nesusținerii oamenilor din jur. Chiar și așa, femeia nu a vrut să-l acționeze în judecată pe acel bărbat.

„Cetățeanul a șters toate videourile când a aflat vestea despre Natalia. Dar ele sunt la rude stocate. Va fi acționat de Poliție. Autoritatea directorului de școală este astăzi știrbită de câțiva nemernici care luptă cu propriile frustrări. Rușine, rușine, rușine acelor oameni care au comandat acest reportaj. (...) A vrut să plece la Chișinău, a plănuit totul, dar copiii nu-i putea lua de lângă tată și bunică”, a adăugat Mariana Marin. 

Contactat de Știri.md, ofițerul de presă Svetlana Talpă, cu referire la faptul dacă femeia a fost sau nu îndemnată să recurgă la acest pas, ne-a răspuns:

„În prezent nu este posibil să facem comentarii suplimentare cu privire la acest caz. Toate aspectele și circumstanțele legate de acesta sunt subiectul unei urmăriri penale în curs, inițiată de organul de urmărire penală competent. Ne asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru stabilirea adevărului și aplicarea legii în mod corespunzător”. 

Știri.md a încercat să obțină careva reacții la acest incident din partea șefului Direcției Educație a raionului Drochia, Ion Recean, însă la telefon ni s-a comunicat că el este ocupat cu examenele și nu ne poate răspunde.

În acest sens, redacția noastră a expediat și o solicitare oficială în adresa Ministerului Educației, pentru a vedea dacă MEC a pornit vreo anchetă după acest incident și pentru a ne spune dacă directoarea avea careva abateri disciplinare, sau era la evidența vreunui medic psihiatru, așa cum se vehiculează în spațiul public.

Până la momentul publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Precizăm că l-am contactat și pe ministrul Educației, Dan Perciun, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

IP Drochia nu poate oferi mai multe detalii din anchetă, dar nici infirma/confirma careva informații.

Știri.md amintește că directoarea Gimnaziului „Dumitru Roman” din raionul Drochia a decedat. Cu un anunț în acest sens a venit administrația instituției de învățământ. Potrivit oamenilor legii, aceasta a fost depistată strangulată în sala de sport a instituției respective.

Oamenii din sat au rămas șocați de cele întâmplate și nu-și pot explica de ce femeia a recurs la asemenea gest.

Video: Facebook/Valentin Borodachi

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării