main logo
496

Din 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare

În Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 250 de structuri de cazare pentru turiști. Hotelurile sunt cele mai numeroase, fiind urmate de pensiuni, vile, moteluri sau stațiuni balneare.

Jumătate din serviciile de cazare pentru turiști, fără certificate de clasificareJumătate din serviciile de cazare pentru turiști, fără certificate de clasificare

Directorul Agenției Turismului din Moldova, Stanislav Rusu, a declarat pentru IPN că, pe lângă statistica oficială, mai sunt și apartamentele private, care nu se regăsesc în statistică, dar și casele care oferă cazare la țară, în familii. Din cele 250 de structuri de cazare înregistrate, doar 120 dețin certificate de clasificare.

„Orice structură de cazare trebuie să raporteze la Biroul Național de Statistică, o data în semestru, numărul de camere, câți turiști au vizitat-o, gradul de ocupare a structurii de cazare etc. De exemplu, anul trecut s-au cazat 130 de mii de turiști străini în hoteluri, dar am avut peste 3 milioane de turiști. Și apare întrebarea: unde s-au cazat ceilalți?”, notează Stanislav Rusu.

Normele legale ce țin de activitatea structurilor de cazare s-au modificat. Dacă până acum o pensiune rurală care oferă servicii de cazare sau un hotel trebuia neapărat să fie înregistrat ca agent economic și să dețină acte de clasificare, în care era specificat tipul de cazare și gradul de confort oferit turiștilor, printr-un număr de stele, acum, de la începutul lui noiembrie anul trecut, această obligativitate rămâne doar pentru instituțiile de cazare cu un număr mai mare de zece camere.

Actele permisive se obțin printr-o simplă notificare. Orice agent economic poate notifica autoritatea locală (Primăria) că își inițiază o activitate economică gen hotel, vilă, pensiune, pentru ca ulterior să primească răspuns prin mail că această notificare se ia în considerație și agentul economic poate activa. Nimeni nu verifică gradul de confort asigurat de aceste structuri. „Rămâne în interesul statului ca astfel de servicii de cazare să fie prestate la un nivel calitativ deoarece e vorba de imagine. Managerii care nu au studii de turism vor trebui să le obțină, să facă instruiri. Nu va fi o clauză obligatorie, dar mai mult un drept”, a spus Vladislav Rusu. Potrivit directorului Agenției Turismului, clasificarea unităților de cazare este importantă pentru stat, dar și pentru turiști, ca ei să obțină servicii calitative. În Moldova, statul nu deține o structură care să reglementeze acest domeniu.

Majoritatea hotelurilor cu un fond de cazare mai mare de 20 de camere sunt concentrate în capitală –  în jur de 70%. Vilele turistice, care au până la zece camere, sunt amplasate în afara orașului, în regiuni pitorești, cum ar fi Vadul lui Vodă. În mediul rural sunt pensiunile rurale cu până la trei camere. Stațiunile balneo-climaterice au o capacitate mai înaltă de cazare și sunt amplasate în anumite locuri unde se regăsesc surse de apă termală sau alți factori benefici pentru sănătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării