30 iun, 2020 10:26
267
0

Digurile de protecție din localitățile aflate sub pericol de inundație, fortificate

30 iun, 2020 10:26
267
0

Salvatorii continuă să intervină în cele mai afectate localități din țară pentru a fortifica digurile de protecție în urma ridicării nivelului de apă în râurile Nistru și Prut.

Digurile de protecție din localitățile aflate sub pericol de inundație, fortificateFoto: dse.md

Pentru a fortifica digurile, salvatorii au fost ajutați atât de locuitori, cât și de autoritățile locale, transmite Știri.md.

Astfel, un dig pe o distanță de peste 100 metri a fost consolidat pe râul Prut între localitățile Ghioltosu și Țiganca din raionul Cantemir.

Lucrări de fortificare a barajelor a avut loc în satul Dancu, raionul Hâncești. Aici salvatorii în comun cu localnicii au întărit digul, folosind 150 saci de argilă nisipoasă.

Activități de prevenire a riscului de inundații au fost întreprinse și în localitățile din lunca râului Nistru. Salvatorii în comun cu autoritățile publice locale au consolidat mai multe porțiuni de baraj în satele Răscăieți și Cioburciu unde au fost folosite peste 1.000 metri cubi de argilă fiind utilizate 18 unități de tehnică, iar zeci de salvatori și localnici au muncit pentru fortificarea digului.

Acțiuni similare au avut loc și în localitatea Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, unde peste 400 de saci cu nisip au fost utilizați pentru întărirea barajului. Lucrările de fortificare din localitățile Răscăieți și Crocmaz raionul Ștefan Vodă vor continua și pe parcursul zilei de 30 iunie.

Datorită scăderii nivelului apei pe plaja de la Vadul lui Vodă a fost luată decizia de demontare a barajului metalic, care pe parcursul a mai multor zile a protejat sectorul de agrement din zonă.

Angajații IGSU continuă să monitorizeze situația din țară la punctele de măsurare a nivelului apei pe râurile Prut și Nistru.

Potrivit prognozei hidrologice, în următoarele ore pe râul Prut, sectorul s. Criva – or. Costești va avea loc descreșterea lentă a nivelului apei cu 0.1-0.3 m. Pe sectorul or. Costeşti - s. Brănești se vor menține niveluri înalte cu scăderea nivelului apei cu 0.4-0.7. Pe râul Nistru pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari, se vor menţine niveluri înalte ale apei, cu o scăderea nivelului apei de 0.2 – 0.4 m. Pe sectorul or. Dubăsari – or. Bender, se vor menţine niveluri înalte ale apei cu o scădere lentă de 0.1 – 0.3 m, iar o creștere de 0.2- 0.4 m va fi atestată pe sectorul or. Bender– s. Talmaza.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter