main logo
1366

Diagnoze false de pneumonie la Spitalul de Copii. Apelul medicilor

Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 de pe strada Serghei Lazo publică astăzi un manifest care readuce în atenție subiectul stabilirii diagnosticelor de pneumonie false la copii.

Diagnoze false de pneumonie la Spitalul de Copii. Apelul medicilorApel la solidaritate din partea Spitalului de Copii, acuzați de neonatologul Stratulat

Medicii se arată indignați de faptul că neonatologul Mihai Stratulat continuă să-i acuze că ar diagnostica neargumentat copiii cu diverse forme de pneumonie și le-ar administra antibiotice, pentru a obține o finanțare mai mare din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Medicii califică acuzațiile lui Stratulat drept nefondate și nechibzuite, care deviază de la Codul de Etică și Deontologie Medicală, precum și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională. Ei cheamă comunitatea medicală să se solidarizeze pentru respectarea acestora.

Medicii de la Spitalul de copii nr.1 spun în declarație că, prin acuzațiile aduse, Stratulat a luat o cale „inoportună și incorectă, care nu reflectă realitatea”. Ei au adresat documentul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și Direcției Generale Asistență Socială și Medicală a Consiliului Municipal Chișinău.

„Am dori să credem cu tot dinadinsul că în spatele deciziilor domnului Stratulat nu stau alte interese, deoarece trebuie să recunoaștem și existența unei concurențe între instituțiile medicale din sectorul public și cele din sectorul privat. În cazul sistemului public toate cheltuielile pentru diagnosticul și tratamentul copiilor sunt suportate de către stat, prin intermediul CNAM. În cazul sectorului privat, cheltuielile sunt suportate de pacient, deși există instituții medicale private, care, în paralel, beneficiază și de o cotă parte de finanțare din partea CNAM”, scrie în declarația medicilor de la spitalul clinic municipal de copii nr.1.

Medicii se mai arată indignați de faptul că prin asemenea postări sunt dezinformați oamenii și se induce neînredere în sistemul medical public, este compromisă și descurajată neargumentat activitatea specialiștilor. În pofida acestor acuzații, medicii declară că vor continua să acorde asistența medicală necesară calitativ și potrivit protocoalelor clinice naționale.

Într-o postare pe Facebook, de pe 12 martie, neonatologul Mihai Stratulat afirma că Spitalul Municipal de Copii nr.1 ar continua să pună copiilor diagnostice neargumentate cu pneumonii, administrându-le antibiotice. Acesta a adăugat că dispune de dovezi audio care arată că administrația Spitalului ar „impune forțat spitalizarea copiilor pentru a completa numărul de paturi și a atrage finanțare maximă de la CNAM”. Medicul a lăsat să se înțeleagă, de asemenea, că și la Institutul Mamei și Copilului ar exista asemenea practici și a promis să vină cu informații.

Contactat de Sănătate INFO, directorul Spitalului Municipal de Copii nr.1, Ștefan Calancea, a declarat că echipa sa a decis să scrie manifestul, deoarece „nu mai poate tolera toate învinuirile aduse”.

Amintim că, Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal în baza declarațiilor medicului Mihai Stratulat privind diagnosticele false de pneumonie. Sunt vizate două spitale municipale – Spitalul Municipal de Copii nr.1  de pe strada Serghei Lazo și Spitalul Clinic Municipal nr.1 de pe Viaduct. Purtătorul de cuvânt al instituției, Angela Starinschi, a venit cu mai multe detalii despre dosar.

„Acum câteva luni, CNA s-a autosesizat pe marginea declaraţiilor, făcute de un medic pediatru, care anunţa că, în unele instituţii medicale, se pun diagnostice greşite copiilor şi asta s-ar întâmpla pe motiv că ar exista o înţelegere între medici şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Noi am analizat acele declaraţii, după care l-am audiat pe medicul respectiv care, la rândul lui, ne-a dat nişte piste pe care am mers ulterior. Am ridicat mai multe dosare medicale ale unor pacienţi, diagnosticaţi cu pneumonie şi bronhopneumonie şi le-am dat Centrului de medicină legală pentru expertizare”, a precizat Starinschi.

Rezultatele, spune ofițerul de presă, au arătat că din cel puţin 60 de cazuri, în 19 s-a aplicat diagnostic greşit, iar pacienţii au fost internaţi şi trataţi de pneumonie greşit.

„În baza rezultatelor acestei expertize, pe 24 ianuarie am pornit un dosar penal în care vom analiza legătura cauzală dintre acele diagnosticări şi internări greşite a pacienţilor şi sumele de bani transferate de CNAM pentru tratarea acestora. Deocamdată nu avem vreo persoană cu statut de bănuit sau învinuit, ancheta fiind abia la faza preliminară”, a menționat ofițerul de presă de la CNA.

Ștefan Calancea, la rândul său, spune că nu știe de vreun dosar penal, dar confirmă că pe parcursul anului trecut a pus la dispoziția anchetatorilor anticorupție aproximativ 800 de fișe medicale, pe care ulterior aceștia le-au restituit, fără să ofere detalii.

„Nu au avut niciun fel de obiecții ca să ne învinovățească de ceva. Până să fie verificate fișele am avut discuții cu reprezentanții CNA. Ulterior nu ne-a mai invitat nimeni la audieri. După ce ne-au întors fișele, ne-am dat bună ziua, la revedere și cu asta s-a terminat totul”.

Ștefan Calancea speră că în disputa cu Stratulat lucrurile se vor rezolva pașnic, fără să fie nevoie să se apeleze la instanța de judecată. De asemenea, acesta speră că breasla medicală se va solidariza cu ei. Directorul a evitat să ne spună dacă ceea ce se întâmplă cu instituția pe care o conduce ar avea vreo legătură cu calitatea lui de membru al Partidului Liberal și funcția pe care o deține.

Amintim că la începutul lunii august o comisie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a găsit nereguli în stabilirea diagnosticului de pneumonie la copii în cele două instituții medicale municipale, acuzate de neonatologul Mihai Stratulat. 

Dimpotrivă, experții au constatat că tendința de stabilire a diagnosticului de pneumonie la copii este în descreștere în ultimul an și jumătate și au calificat declarațiile medicului drept „deviere de la prevederile Codului de etică și deontologie și de la normele dreptului la independența profesională și instituțională”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării