main logo
358

Diagnosticarea la timp a copiilor cu autism, o problemă majoră pentru RM

Diagnosticarea la timp, dar și terapia copiilor cu autism este problematică în Republica Moldova, iar pentru a aplica cele mai bune metode de terapie pentru acești copii e nevoie ca toţi subiecţii implicaţi să-şi unească eforturile.

Diagnosticarea la timp a copiilor cu autism, o problemă majoră pentru RM

Opinia a fost exprimată de Aliona Dumitraș, director executiv al Asociaţiei Obştești „SOS Autism Moldova”, în cadrul unei conferințe internaționale, care se desfășoară pe 5 și 6 aprilie la Chişinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Prezentă la deschiderea conferinței, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a menționat că viitorul copiilor cu autism depinde foarte de implicarea atât a autorităților, cât și a specialiștilor în domeniu și întregii societăți. Ministra este convinsă că doar împreună se va reuşi punerea în aplicare a realizărilor pentru ca „fiecare copil cu autism, dar și familiile lor, să aibă acces la programe de terapie și învățare a abilităților de viață”.

Ministra a subliniat că, odată cu aprobarea Planului de acţiuni al Programului naţional de sănătate mintală 2017-2021, a fost elaborat Protocolul clinic național „Tulburări de spectru autist la copil și adult”, Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie” și Regulamentul de organizare și funcționare al Centrului specializat de intervenție pentru tulburări din spectrul autist.

Centrul  are menirea de a oferi suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea maximă a potenţialului său de dezvoltare fizică, cognitivă, socio-afectivă, comunicativă, a capacităţii de adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecţie logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice, psihologice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării