main logo
13009

Dezvăluirea lui Stati: Cine ar fi ofițerul SIS care a divulgat secrete de stat

Fostul șef al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian (MOLDATSA), Sorin Stati, a venit cu detalii în urma perchezițiilor efectuate acasă și la biroul unui ofițer SIS.

Dezvăluire: Cine ar fi ofițerul SIS care a divulgat secrete de statFoto: știri.md

Potrivit lui Stati, șeful SIS care este bănuit de divulgarea unor secrete de stat este Gudumac Vladimir, transmite Știri.md.

Într-o postare pe Facebook, fostul șef MoldATSA a dezvăluit legăturile acestuia cu fosta conducere și legăturile cu grupările criminale.

”Angajatul SIS reținut pentru divulgarea secretului de Stat și care a recunoscut vină să este Gudumac Vladimir, șef direcție Edinet, finul lui Gumeniuc Artur, fostul vice-director SIS, persoană loială lui Dodon care a fost răsplătit cu gradul de general, dar care încă cu părere de rău activează în “канторэ”.

Esaulenco Alexandr este foarte tolerant către Gumeniuc, deși clar înțelege că trebuie să-l concedieze. Și aici apare întrebarea rezonabilă, de ce directorul SIS nu scapă de un personaj atât de controversat precum este Gumeniuc Artur, care nu a făcut decât să denigreze SIS-ul prin activitățile sale ilegale și combinațiile de nivelul intelectului lui Cavcaliuc Gheorghe.

Gudumac Vladimir asigura acoperirea din partea organelor de drept a grupărilor criminale organizate, care erau specializate în contrabandă cu alcool etilic și articole din tutun către Ucraina și România. Logistică necesară din partea MAI era asigurat pe timpul lui Voicu Pavel de către Mămăligă Ion, șeful SPIA, care era ofițer sub acoperire de la SIS, dar și persoană afiliată atât lui Voicu cât și lui Gumeniuc. În prezent acest infractor continuă să activeze în cadrul SIS, plecând din funcția de șef SPIA al MAI odată cu votarea Guvernului Gavrilița.

Un alt personaj din această gașcă, din cadrul SIS este Velcev Eugen, care prin competențele sale funcționale urmă să contracareze contrabandă, dar nu să o dirijeze și să acorde suportul necesar și acoperirea din partea organelor de drept.

Deci, Gudumac Vladimir, șeful SIS de la Edineț, era “смотрящий” numit de Gumeniuc Artur pe contrabandă în Nordul țării.

Astfel, în perimetrul raionului Ocnița a activat o grupare criminală organizată condusă de către Melnic Andrei alias "Românul", care realiza contrabandă alcoolului etilic din RM în Ucraina.

Gruparea dată transporta cantități mari de alcool (20-50 tone săptămânal) prin punctul de trecere a frontierei de stat Clocușna-Gvăzdăuți.

Marfă se depozita în orașul Ocnița pe teritoriul unei uzine la intrare în oraș din direcția Edineț.

O altă grupare din nordul țării, care a activat pe perimetrul verde al frontierei de stat, a fost condusă de Varvariuc Oleg, domiciliat în orașul Edineț, gruparea dată a practicat activitatea ilegală de contrabandă a alcoolului etilic și a produselor de tutungerie din Moldova în Ucraina în cantități deosebit de mari.

Alcoolul etilic era procurat de la fabrică de spirt din satul Drăgănești raionul Sângerei, și de la fabrică ce aparține unei companii vestite din mun. Chișinău care produce băuturi alcoolice, precum și de la alte întreprinderi de pe teritoriul RM, în lipsa actelor contabile.

Articolele de tutun se procurau de la fabrică de tutun din Orhei și de la fabricile clandestine din Transnistria.

Contrabandă se realiza prin Punctul de trecere a Frontierei de stat Otaci-Moghiliov Podolsk, Ocnița-Rososeni, Clocușna- Gvăzdăuți și Unguri-Bronytsya și aici eu încă deloc nu mă expun în privința lui Smanovschi Ruslan, Cecan Ruslan, în privința fraților Bobuțac Anatol și Igor, Moraru Alexei alias “Alexuta”, “Bîcu”, Rusnac Eduard alias “Skipi”, Sajin Gheorghe, Urechean Dumitru alias “Rîjîi”, Drucioc Mihail, Grubneac Mihail, gruparea Vasimoi-Găină, Ciur Valerii și Manole Victor, iar Esaulenco, Gumeniuc și Mămăligă cunosc bine aceste personaje care au fost “partenerii” săi de afaceri.

Iar în toată această perioada Esaulenco Alexandr era directorul Serviciului de Informații și Securitate, posibil cel mai informat om din Moldova, care nimic nu a întreprins în sensul stopării acestor ilegalități, care a fost adjunctul lui Botnari Vasile, cel care a răpit pentru Erdogan profesorii turci, Esaulenco a primit gradul de general de la Dodon, probabil nu pentru ochi frumoși, și care s-a făcut permanent că nu vede și nu aude ce se întâmplă în țară, iar acum el încearcă să convingă nouă guvernare că dânsul a fost “ofițer sub acoperire” în echipa lui Dodon și a colaborat permanent cu Ambasada unui partener de dezvoltare important al Moldovei, «стучинд» pe Dodon.

În opinia mea, decizia intermediară a noii guvernări de a acceptă demisia lui Esaulenco Alexandr doar peste câteva luni, atunci când acesta va obține stagiul necesar pentru pensionare, este o greșeală. În perioada dată vor fi în continuare tăinuite multe lucruri, vor fi distruse probe ale infracțiunilor precedentului regim, vor fi protejați infractorii și vor fi susținuți așa personaje că Gumeniuc Artur, care cel mai probabil cunoaște multe chestiuni delicate despre Esaulenco și din aceste considerente ei depind unul de altul, asigurându-și protecția reciprocă”, a declarat acesta.

Știri.md reamintește că la începutul săptămânii un șef al Serviciului de Informații și Securitate a fost reținut, acesta fiind bănuit de divulgarea către persoane terțe a informațiilor ce constituie secret de stat.

Menționăm că nici SIS, nici bănuitul nu au comentat deocamdată acuzațiile fostului șef MoldATSA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării