main logo
891

Detalii noi despre cei șapte profesori expulzați

La mai mult de o lună după expulzarea profesorilor de la Liceul „Orizont”, autoritățile refuză în continuare să ofere informații despre modul în care aceștia au fost scoși din țară.

Detalii noi despre cei șapte profesori expulzați

Centrul de Politici și Reforme din Moldova a solicitat informație de la Poliția de Frontieră, însă cererea le-a fost refuzată, pe motiv că un eventual răspuns ar pune în pericol protecția datelor cu caracter personal. Între timp, aproape toate familiile turcilor expulzați au părăsit Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Potrivit directorului adjunct al liceului Orizont din Durlești, 2 din cei 7 cetățeni turci expulzați urmează să-și primească sențințele în noiembrie, iar despre ceilalți nu deține informații. Totodată, familiile a cinci turci trimiși forțat în țara lor de origine, au părăsit Republica Moldova, refugiindu-se în Statele Unite, Olanda sau România.

Pentru a clarifica situația în legătură cu expulzarea celor șapte profesori, CPR a cerut răspunsuri la mai multe întrebări despre cum au fost extrădați turcii, dar și despre personalul care i-a însoțit la traversarea frontierei de stat. Experții au vrut să afle și în baza căror acte de identitate aceste persoane au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

În răspunsul care le-a fost expediat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, semnat de către șeful adjunct Veaceslav Garștea, instituția a refuzat să prezinte informația invocând, pe câteva pagini, protecția datelor cu caracter personal. Ca să fie mai convingători, aceștia fac trimitere la legislația națională care le-ar da dreptate.

Anterior, și TV8 a solicitat informații doar că de la SIS vizavi de modul de expulzare a celor șapte profesori. Deși a expediat un răspuns, acesta este vag și ambiguu, fiind trimis și altor instituții de presă care au solicitat alt gen de informație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării