main logo
2384

Detalii în cazul minorelor hărțuite de un angajat al preturii Botanica

Cazul voluntarelor minore care ar fi fost hărțuite la Moldexpo de un angajat al preturii Botanica va fi examinat de oamenii legii.

Detalii în cazul minorelor hărțuite de un angajat al preturii BotanicaFoto: canal2.md

La solicitare Unimedia Inspectoratul General de Poliție precizează că „a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM pentru hărțuirea sexuală”, transmite Știri.md.

„Vă informăm că Inspectoratul de poliție Botanica a fost sesizat despre acest fapt.

În scopul stabilirii tuturor circumstanțelor cazului, de către organul de urmărire penală a Inspectoratului de poliție Botanica, a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM „Hărțuirea sexuală”. 

Angajații poliției în continuare desfășoară acțiuni procesual penale în stabilirea tuturor circumstanțelor”, se arată în răspunsul oferit de ofițera de presă, Diana Fetco-Cupeț, pentru UNIMEDIA.

Cazul a ajuns în vizorul public în lunii aprilie.

Istoria celor trei adolescente a fost relatată de moldova.org. De menționat că numele persoanelor implicate a fost înlocuit cu altele.

Era ora 10 seara, 7 martie 2022, când o prietenă a telefonat-o pe *Irina - „Hai la centru, că este nevoie urgent de ajutorul nostru.”

A acceptat instant. S-a îmbrăcat bine. Era o noapte friguroasă, iar termometrul indica –6 grade. Și-a pus laptopul în geantă și a plecat. La centru urma să vină un autocar cu peste o sută de refugiați. S-a așezat în fața calculatorului. Era pregătită să primească nou-veniții. Sarcina ei era clară - să ajute la înregistrarea și cazarea oamenilor.

În acea noapte, responsabil de cazarea refugiaților pe timpul nopții era, un angajat al Preturii Sectorului Botanica. În afară de Irina și prietena ei, au venit să ajute și alți doi voluntari. Cu toții așteptau autocarul, care tot nu mai venea. În centru intrau doar câte doi-trei refugiați, care erau cazați rapid și lăsați să se odihnească.

În noaptea dinspre 7 spre 8 martie aceasta a relatat că angajatul preturii s-a apropiat de grupul de voluntari. Acesta discuta cu ei, i-ar într-un moment Irina a simțit cum domnul H. îi pune mâna pe o coapsă, apoi o apucă de fese. Adolescenta i-a reproșat să-și țină mâinile acasă și s-a întors grăbită în încăpere. „Eram într-un cerc, afară. Domnul H. s-a pus lângă ea, a atins-o și, după, și-a aprins o țigară. Erau vreo trei refugiați și noi, voluntarii”, confirmă Bogdan Ivlev, unul dintre voluntarii prezenți în acea seară.

Irina a rugat-o pe prietenă să stea alături de ea, să se simtă în siguranță.

Când voluntarii s-au dus să aranjeze lenjeria de pat, iar prietena era la toaletă, domnul H. s-a așezat lângă ea și a îmbrățișat-o pe la spate, coborându-și mâna spre posteriorul ei, povestește minora. Erau doar ei doi, iar Irina a înțepenit. „Nu țin minte cum am ajuns în următoarea situație... De la atâția nervi, eu pur și simplu nu mi-am dat seama cum a fost. El a băgat mâna pe sub hanoracele mele și sub scurtă. Mi-a băgat mâna în sutien... A atins pielea, sânul, l-a pipăit de vreo câteva ori...”, povestește tânăra.

Hărțuirile ar fi continuat când acesta a venit beat cu un cogniac alături de un coleg de la pretură.

După ce a primit refuzul Irinei, angatajul preturii Botanica ar fi hărțuit alte voluntare.

Denisa stătea la masa de înregistrare a refugiaților alături de un coleg. Lângă ea se așează și domnul H., despre care știa deja că ar fi hărțuit-o pe Irina. Bărbatul și-a dus mâna la spatele fetei, a îmbrățișat-o de mijloc și apoi a coborât mâna mai jos. „«Fără atingeri, vă rog frumos. Eu nu mă simt confortabil», i-am spus atunci. «Eu nu te ating. Eu am găsit unde să-mi încălzesc mâinile», mi-a spus el”, povestește tânăra. L-a amenințat că ea „o să-și încălzească mâinile” când o să-l sune pe polițist, numărul căruia era scris pe o foaie lipită pe perete.

„Noi l-am pus la punct și s-a dus”, povestește *Daniel, voluntarul care stătea în stânga Denisei. Totuși, în următoarele ore, bărbatul ar fi continuat „să nu dea pace la fete” - „se apropia, le apuca de fund, încerca să le cuprindă, se băga în suflet”.

La una dintre următoarele sesiuni de fumat, Denisa i-a spus furioasă bărbatului: „Băi, dă-ți seama ce faci. Dacă tot afirmi că ai femeie și copii acasă, apoi te duci la femeie și copii acasă, dar nu atingi copiii altora, sunt minori. Nu răspunzi tu de psihica lor mai departe”, i-ar fi reproșat tânăra. Replica lui a fost încă o dovadă pentru voluntari că bărbatul era în stare de ebrietate - „Ce-i cu tine? Ești cu picioarele pe pământ?!”.

În timpul nopții, domnul H. a comandat pizza și cinci litri de bere, pe care le-a împărțit și cu voluntarii, care s-au plâns că le e foame. Până să vină mâncarea, cei din centru erau disperați. Domnul H. și colegul de la pretură stăteau de vorbă, când voluntara *Diana a trecut pe alături. „Așa aș mai fute-o”, l-au auzit spunând pe domnul H. atât Irina, cât și Daniel.

Peste câteva zeci de minute, Diana a intrat cu cutiile de pizza în brațe, pe care le-a lăsat în grabă la supra etaj. Când a ajuns și Denisa sus, Diana s-a ascuns în spatele ei. „Diana, ce-i cu tine, ce s-a întâmplat?”, a întrebat-o. „Când am luat comanda, m-a atins la fund”, i-a răspuns Diana. Colegii ei au văzut că fata era „într-o stare proastă, era stresată și speriată”. Diana a plecat în scurt timp acasă.

Spre dimineață, voluntarii s-au întins pe saltele. Irina și-a așezat capul pe pieptul lui Ion. După câteva minute, cei doi au simțit că cineva s-a trântit pe saltea în spatele fetei. Ion a apucat-o imediat pe fată și a tras-o pe partea lui opusă, își amintesc tinerii. Domnul H., fiind „amețit”, l-a mângâiat pe Ion pe mână. Băiatul s-a înfuriat - „Hai să ne dăm seama că o să fie rău”, i-a spus. După mai multe scene în care l-a văzut băgând mâna în părul fetelor, având o tentă sexuală, apucându-le de gât sau de fund, s-a răstit la acesta și i-a indicat repetat să-i lase în pace.

Irina era îngrozită. „El mergea la pasul acesta, eu sunt sigură că el mergea la pasul acesta, dacă acolo nu mai era nimeni. Chiar dacă acolo erau refugiați și chiar dacă el a venit la lucru... Eu așa m-am simțit în a doua seară. Aveam frica asta...”, mărturisește Irina.

Dimineața, somnoroasă, Irina și-a pus lucrurile în geantă, a luat laptopul și a plecat acasă. S-a culcat imediat. În acea zi, nu s-a dus la școală. Era istovită și fizic, și moral.

Irina a vrut să strige, dar nu a putut. În scurt timp, au răsunat vocile voluntarilor care se apropiau, iar domnul H. s-a grăbit să plece. „M-am abținut să plâng. Eram în isterie... Am spus că mă duc acasă. M-am simțit... Nu pot să redau...”

Și totuși, Irina a rămas, a decis să pună mai presus responsabilitatea pe care și-a asumat-o, decât faptul că tocmai devenise victimă a hărțuirii. 

Chiar și așa, acea noapte nu mai era despre refugiați, ci despre umilință și despre atingerile pe care nu și le dorea. Bogdan Ivlev este singurul voluntar care vorbit despre cele întâmplate în seara dintre 7 și 8 martie la centru, confirmă spusele Irinei pentru sursa citată. 

Pe parcursul nopții, el a observat că angajatul preturii a avut mai multe tentative de a interacționa cu Irina și nu într-un mod obișnuit. „Cu pretext sexual. A început să o cuprindă, a încercat să-i pună mâna la fund chiar și în prezența mea”, își amintește Bogdan.

Ulterior, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu s-a autosesizat referitor la cazul minorelor.

„Niciun copil nu poate fi supus hărțuirii sau abuzului sexual. Este una dintre cele mai grave crime. Autoritățile trebuie să depună toată diligența pentru a atrage la răspundere abuzatorii, iar victimele să primească tot suportul necesar”, a declarat Bănărescu.

Cazul voluntarelor minore care ar fi fost hărțuite la Moldexpo de un angajat al preturii Botanica va fi examinat de oamenii legii. La solicitare UNIMEDIA, Inspectoratul General de Poliție precizează că „a fost pornită cauza penală conform art. 173 Cod Penal al RM „Hărțuirea sexuală”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării