main logo
4222

Detalii despre răpirea bancherului de către atacatorul de la Aeroport

Procuratura din Tadjikistan a anunţat oficial moartea bancherului Şuhrat Abdugaforovici Ismatuloev, care a fost răpit şi omorât de către o grupare criminală organizată din care făcea parte şi Rustam Aşurov, bărbatul care a împuşcat două persoane în Aeroportul Internaţional Chişinău.

Detalii despre răpirea bancherului de către atacatorul de la Aeroport

Procurorii afirmă că bancherul a murit în chinuri groaznice, aşa cum a fost torturat timp de câteva ore. Cadavrul lui a fost aruncat într-un râu şi până acum nu a fost găsit, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

De asemenea, procurorii din Tadjikistan au anunţat că această infracţiune a fost planificată încă din martie 2022 de către Dilşod Saidmurov, care a creat o grupare criminală înarmată, formată din 10 persoane. 

Potrivit presei din Tadjikistan, Saidmurov a activat mai mulţi ani în Direcţia de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, iar o perioadă a fost inspector al Direcţiei de combatere a crimelor digitale din cadrul Procuraturii din Tadjikistan.

Complicele său Rustam Aşurov, care a împuşcat doi oameni în Aeroportul Internaţional Chişinău, i-a recunoscut mamei sale într-un apel video că Dilşod Saidmurov l-a omorât în bătaie pe bancher şi că răpirea a fost organizată pentru a obţine criptovaluta în valoare de 100-200 milioane de dolari pe care o deţinea victima.

Procurorii din Tadjikistan au mai anunţat că au reţinut cinci membri ai grupării, iar doi dintre membrii grupării, inclusiv Dilşod Saidmurov, se află în Rusia, unde au fugit imediat după săvârşirea infracţiunii. Iar alt infractor ar fi fugit în Turcia. În comunicat se face referire şi la Aşutov, care, în opinia procurorilor din Duşanbe, a comis atacul armat în Aeroportul Internaţional Chişinău de frica de a nu fi arestat şi extrădat în Tadjikistan.

Presa din Tadjikistan mai scrie că, după ce capul grupării, Dilşod Saidmurov, a reuşit să fugă la bordul unui avion şi să ajungă în Rusia, al cărei cetăţenie o deţine, mai mulţi  mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Internaţional din Duşanbe au fost demişi. Dilşod Saidmurov este căutat în Moscova, chiar dacă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că autorităţile de la Chişinău ar fi identificat la timp atacatorul şu ar fi evitat tragedia de la Aeroport dacă ar fi continuat să coopereze cu Biroul de Coordonare a Luptei împoptriva Crimei Organizate din CSI, care este coordinat de Federaţia Rusă.

Chişinăul a declarat ca informaţiile sunt false, aşa cum acest biroul coordonat de Federaţia Rusă nu deţinera informaţii în momentul comiterii atacului de la Aeroport, aşa cum autorităţile din Tadjikistan au transmis tade de căutare a lui Rustam Aşurov, abia după ce acesta a ucis doi oameni în ţara noastră.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării