main logo
1494

Destinul unei familii, schimbat după expulzarea celor 7 turci

În fiecare din cele 55 de zile – câte au trecut de la deportarea soțului său, Galina o urmărește neputincioasă pe Cemile, fiica ei, cum scrie cu litere mari pe o planșetă „Когда вернется папа” (n.red.: Când o să se întoarcă tata?”)?

Destinul unei familii, schimbat după expulzarea celor 7 turci Destinul unei familii schimbat după expulzarea celor 7 cetățeni turci

Fetița face asta în fiecare zi, imediat cum se trezește. Nu se lasă distrată de dejun, de fratele său, de desenele animate de la TV. Galinei îi dau lacrimile de fiecare dată. Nu știe ce să le răspundă copiilor, dar nici nu vrea să piardă speranța că soțul său și tatăl copiilor, pe care-i iubește ca pe lumina ochilor, se va întoarce, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

Galina este profesoară de limba și literatura rusă. Acum 25 de ani, în octombrie, l-a cunoscut pe Feridun Tufekci. Era anul 1993, când tânărul de 17 ani, a schimbat Turcia pe Moldova pentru a-și face aici studiile și s-a reținut aici până pe 6 septembrie.

În acea dimineață, Galina a refuzat să deschidă poarta celor care au venit după soțul ei. Ei au sărit gardul și-au intrat în casă, ca după un infractor periculos. Galina striga la ei că nu au dreptul să-l ia, că soțul ei nu a făcut nimic ca să merite un astfel de tratament brutal. Câinele familiei, un ciobănesc pe nume Ayza, lătra la cei care au pătruns cu forța în casa lor. În acea dimineață lumea s-a întors pe dos și a lovit cu forță în familia Tufekci – tatăl familiei a fost trimis în secret în Turcia, alături de încă șase conaționali, dintre care cinci erau solicitanți de azil în Republica Moldova.

La început, Galina era mentora grupului de studenți străini în cadrul universității de la Bălți. Apoi s-a format o tradiție ca foștii studenți să o viziteze, să o sune cu ocazii de sărbătoare, să-și împărtășească noutățile bune și rele. Feridun era printre ei.

Când părinții ei s-au stins din viață, unul după altul, la un interval de trei ani, Galina a divorțat de primul soț. Avea doi băieți. Unul dintre ei avea o maladie rară la inimă, iar medicii nu-i dădeau mari speranțe de viață. Atunci a avut noroc de un congres al medicilor chirurgi în Chișinău, când delegații străini cercetau carnetele de boală a mai multor pacienți. Un medic din Franța a fost intrigat de maladia copilului și i-a propus Galinei să accepte o intervenție chirurgicală experimentală în Franța. Femeia se agăța atunci de orice șansă pentru copilul său și a acceptat. Peste mai puțin de o lună, copilul ei s-a întors în țară. Operația pe cord a decurs cu succes. Acum fiul ei învață peste hotare și e mândria mamei.

În toată această perioadă, Galina a fost susținută moral de studenții săi, de colegi și prieteni. Feridun Tufekci se afla printre ei.

Apoi, într-o bună zi l-a văzut la poarta casei părinților săi, din Comrat. Feridun a venit să o ceară în căsătorie.

Sunt 13 ani de atunci. Au doi copii, Ferit și Cemile. Cât timp au stat în Chișinău  au tot trăit prin apartamente închiriate. La un moment dat, au obosit și s-au mutat în Comrat, în casa părinților Galinei. În tot acest timp, Galina și Feridun au lucrat în cadrul rețelei de licee Orizont. Feridun a fost unul din organizatorii concursului național de păstrare și promovare a legăturilor firești pe plan sentimental și spiritual dintre părinți și copii, „Scrisoarea Mamei”. Asta în paralel cu activitatea sa de jurnalist, corespondent pentru o televiziune din Turcia.

Galina cu fiul său Ferid

Galina poate vorbi despre soțul său ore în șir. E în stare să povestească despre fiecare activitate a lui, pentru a demonstra că nimic din experiența lui nu a fost îndreptat împotriva oamenilor, nimic din ceea ce a făcut el nu poate fi numită o activitate teroristă.

Discursul Galinei e unul coerent, ea folosește citate și versuri ale scriitorilor clasici pentru a pune accentul pe unele momente mai sensibile. Vocea-i vibrează de la emoțiile reținute, care oricum răbufnesc printre cuvinte. Se oprește din vorbă la unele momente, pe obraji se preling lacrimi. Se scuză, dar recunoaște că emoțiile sunt mai puternice decât starea ei de spirit.

Părinții Galinei au alintat-o în copilărie și, fiind una la părinți, nu a dus lipsă de nimic. S-a simțit întotdeauna la adăpost, sub aripa tatălui său, care a lucrat foarte mult toată viața. El muncea în fiecare zi, indiferent că e luni sau duminică. Toți banii erau păstrați în bancă și depozitul a ars după ce s-a destrămat Uniunea Sovietică. Tatăl său a suferit enorm din cauza asta. În 2002, la vârsta de 53 ani s-a stins din viață.

Feridun Tufekci este pentru Galina soțul protector, înțelept și în care are încredere absolută. Pare că familia Galinei și a lui Feridun este acel exemplu de familie patriarhală, unde toți membrii sunt împăcați cu rolurile lor. Mai mult, Galina zâmbește știind că soțul său trezește multă admirație în rândul oamenilor cu care interacționează și că unele femei chiar s-au îndrăgostit de el. Dar nici ea nu e de lepădat. Soțul ei nu o dată a auzit din partea prietenilor că și-a ales cea mai frumoasă și bună soție. Așa sau altfel, Galina nu-și închipuie și nu este gata să accepte că soțul ei este departe și nu se știe când și dacă se va întoarce.

La văzul nostru, entuziasmați de prezența unor oameni străini în casă, Cemile și Ferit îi cer atenția, o întreabă cine sunt oaspeții și dacă vor mânca ceva gustos. Femeia vorbește cu ei calm, le spune cine suntem și-i trimite la bucătărie, unde-i așteaptă un chec proaspăt și ceai. Pune tacâmurile pe masă, deschide un dulap și scoate un pachet cu un praf roșiatic.

Tarhana este un component important în bucătăria turcească. Se pregătește pe timp de vară. Procesul de pregătire este destul de complicat: la început se amestecă cantități egale de ceapă, roșii, ardei gras și făină (poate și alte legume, dar astea sunt de bază). Se lasă la fermentat și în decursul unei săptămâni se frământă în fiecare zi până se obține consistența și aroma caracteristică. Apoi se pune la uscat  și se depozitează pe iarnă. Supa sau ciorba se pregătește din 4-5 linguri de tarhana cu apă rece. La ea se poate adăuga unt topit, usturoi, mentă uscată și paprica dulce. Galina descrie tot acest proces cu un fel de ironie și menționează că a încercat să pregătească acest praf o singură dată, a văzut cât este de complicat și ulterior doar cumpără praful de tarhana din Turcia, ca să pregătească supa preferată a soțului său.

Pentru vizitatorii săi a pregătit un chec și ceai turcesc. Operează cu îndemânare cele două ceainice din metal, din care toarnă în cănile transparente infuzia de ceai și apa clocotită. În paralel, vorbește despre tradiția turcească de a bea ceai tare și fierbinte din păhăruțe speciale, în formă de lalea. Zâmbește când vorbește despre faptul că turcii pot sta la discuții nopți întregi și pot să bea câte șaisprezece pahare de ceai. Ritualurile de ospitalitate o ajută pe eroina noastră să treacă peste emoții.

Galina gătește pentru familia sa bucate moldovenești și turcești

După ce l-au luat pe Feridun, a stat la pat timp de o săptămână și jumătate, fără dorința de a trăi, cu o durere imensă în tot corpul. De copii aveau griji prietenii și vecinii. Ei aduceau mâncare și umpleau frigiderul, dar în acele zile, nimeni din familie nu avea prea mare poftă de mâncare. Au salvat-o discuțiile cu o prietenă dragă. Și cei mici au trăit un stres imens când le-a fost luat tatăl. Acum ei trebuie să fie siguri că măcar mama le este aproape și are grijă de ei.

După loviturile pe care le-a primit de la statul moldovenesc, prietenii și colegii o sună pe Galina aproape în fiecare zi. O întreabă dacă are noutăți despre soțul ei. Dar ea nu le poate spune prea multe. Știe doar că soțul ei are nevoie de îngrijiri medicale în închisoarea unde se află, că starea lui de sănătate se înrăutățește pe zi ce trece. În rest, trăiește cu speranța că totul e o greșeală și soțul se va întoarce la ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării