main logo
805

Desenul pe nisip, pasiunea unei contabile din Moldova

Cineva construiește castele de nisip, iar eroina din reportajul nostru desenează imagini pe nisip.

Desenul pe nisip, pasiunea unei contabile din MoldovaFoto: captură video

Olga Zarițcaia este contabil de profesie, dar sufletul ei, așa cum recunoaște ea însăși, este unul de artist. De-a lungul timpului, arta desenului pe nisip a sensibilizat-o atât de mult, încât picturile sale au făcut ca forma strictă a cifrelor să ia o altă formă, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Împreună cu elevii, intră în adevărata împărăție a nisipului. Odată cu abilitățile motorii, Olga Zarițcaia le dezvoltă gustul estetic, dar și înclinarea spre artă. 

În cazul desenului pe nisip, în calitate de pânză servește o masă specială, iar în loc de pensule sunt folosite palmele. Scenariul orelor de desen îl scrie singură, iar tematica aleasă pentru copii este una destul de captivantă – lumea subacvatică.

Și Iaroslav  călătorește în lumea subacvatică. El iubește tot ce e legat de mare: „Îmi plac desenele, mai ales când desenez pești.”

Uneori, Iaroslav vine la ore cu sora lui mai mică, Taisia. Nisipul moale și strălucitor nu a lăsat-o indiferentă nici pe micuță: „Am desenat o rață. Asta e mama, ăsta e tata.”

Olga însăși nu se aștepta să fie atrasă atât de mult de această ocupație. Totul s-a întâmplat spontan, ca și cum, la un moment dat, nisipul i-a cucerit gândurile, după care, a decis să împartă din experiența ei cu cei mici. Pe parcursul a cinci ani, Zâna Nisipului, așa cum își spune chiar ea, a îndrumat pe calea frumosului circa 20 de copii.

Olga Zarițcaia: „Eu consider că ora a fost una de succes, atunci când copilul pleacă liber, fără complexe, deschis către lumea întreagă. În orice caz, în tot jocul acord atenție motoricii. Îi întreb despre culoare și altele.Deci, sunt ore din care învață.”

Pentru aceasta există elementele și atmosfera necesară. Primul exercițiu presupune căutarea „Bulei” – o bulă de aer care s-a pierdut. Și după un timp, copilul însuși nu-și dă seama cum îi sporește interesul, distrându-se și învățând ceva nou.

Prima lecție începe prin cunoașterea și contactul cu nisipul. Apoi Olga le explică și le arată cum se desenează. De exemplu, din spatele unei pietricele se întrevăd algele și peștișorii, iar nu departe se pot vedea urmele cuiva. Mai mult, Olga îi învață pe copii nu doar arta desenului pe nisip, dar și mânuirea unor instrumente mai puțin obișnuite, organizând adevărate ședințe muzicale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării