main logo
3384

Desen animat din Moldova, în top 9 cele mai bune filme VR din lume

Potrivit VR Awards, filmul „ARIPI”, creat de către echipa studioului de animație „Simpals” din Republica Moldova, s-a clasat în topul celor mai bune desene animate de realitatea virtuală (VR) din anul 2019.

Dintre cele peste 100 de lucrări participante, doar 9 au ajuns în etapa finală. Astfel, proiectul „Simpals Studio” atinge nivelul de performanță al unora dintre cele mai cunoscute studiouri de animație internațională, precum: ”Walt Disney Animation”, „Studios”, „Baobab Studios” și „Fable Studio”. 

Câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc pe 11 noiembrie 2019 la Londra.

Regizorul filmului de realitate virtuală „ARIPI”, Dmitri Voloșin, se arată încântat de rezultatele obținute și afirmă că performanța atinsă demonstrează munca imensă și dedicarea cu care s-a lucrat la acest proiect: 

Când a început să lucreze la acest desen animat, echipa noastră nu știa nimic despre realitatea virtuală. Am început prin a studia cu atenție toate aspectele acestei sfere, am învățat pas cu pas și am muncit mult, așa încât proiectul nostru să devină un progres remarcabil nu doar pentru Moldova, dar și pentru întreaga Europă. Faptul că „ARIPI” se numără printre 9 cele mai bune filme nominalizate în cadrul unui concurs atât de prestigios, reprezintă o etapă deosebit de importantă pentru noi! Concurăm cu „giganții” adevărați ai acestei industrii: „Disney” și „Baobab Studio”! Asta da realizare! Asta înseamnă că Moldova este cu adevărat țara geniilor”, menționează Voloșin.

„ARIPI” are la bază povestea unui astronaut moldovean care în copilărie visa să poată zbura și să fie liber. Protagonistul nostru își petrece timpul ”capturat” în capsula unei nave spațiale, până când, niște probleme tehnice minore îl fac pe erou să piardă controlul asupra navei, ca într-un final aceasta să se prăbușească. Anume acest moment îl determină să-și redesfacă ”aripile”, să revină la visul din copilărie și să se salveze. 

Potrivit organizatorilor „VR Awards”, crearea unui material captivant și original în mediu VR reprezintă un domeniu absolut nou pentru majoritatea designerilor și a cineaștilor. De aceea, toate desenele animate de realitate virtuală, selectate de către cei 80 de specialiști reprezentanți ai juriului, trebuie să fie reflectate în mod substanțial în cadrul mass-media și să creeze o experiență confortabilă și plăcută pentru spectator.

„VR Awards” reprezintă un eveniment internațional, prestigios, organizat anual de „AIXR” (The Academy of International Extended Reality) - organizația independentă nonprofit, care susține experții din domeniul tehnologiilor VR. Organizatorii evaluează contribuția la dezvoltarea industriei realității virtuale și a produselor, care folosesc tehnologia VR, precum și inovațiile tehnice, software-ul și proiectele de afaceri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării