main logo
976

Deputat socialist: Orașul Chişinău este cuprins de epidemia narcomaniei

Chişinăul este cuprins de epidemia narcomaniei, iar autorităţile acoperă comercializarea drogurilor, susţine deputatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Vladimir Odnostalco.

Deputat socialist: Orașul Chişinău e cuprins de epidemia narcomaniei

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, el a menţionat că despre aceasta vorbesc deschis locuitorii capitalei în timpul numeroaselor întâlniri cu deputaţii de opoziţie, transmite Știri.md.

„În ultimul an şi jumătate, PSRM a colectat până la 10 mii de petiţii din partea cetăţenilor care abordează această problemă. La Poşta Veche, când le-am propus locuitorilor capitalei să punem bănci în curţile lor, ne-au spus: "Mai bine scăpaţi-ne de narcomani". Astăzi, comercianţii de droguri ascund amestecurile de fumat la terenurile de joacă, la şcoli şi licee", a spus Odnostalco.

Potrivit acestuia, în prezent, la Chişinău, copiii iau cunoştinţă de drogurile „uşoare" de la vârsta de 12 ani.

„Conform statisticilor oficiale, în Republica Moldova sunt 13 mii de persoane dependente de droguri. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii presupune că numărul acestora este de 70 mii. Cu narcomanii trăiesc membrii familiei lor. Asta înseamnă că acest număr trebuie înmulţit cu trei. Astfel, la Chişinău, în cercul oamenilor familiarizaţi cu problema drogurilor sunt atraşi cel puţin 200 mii de persoane. Dar autorităţile nu se grăbesc să rezolve problema. Deşi ar putea face asta într-o noapte. De ce? Pentru că în vânzarea drogurilor sunt implicaţi funcţionari corupţi", a spus el.

Deputatul consideră că lipsa unui laborator la Chişinău pentru determinarea stării narcotice, la fel, vorbeşte despre multe.

„Astăzi, poliţia, atunci când reţine un narcoman, trebuie să determine după aspectul exterior dacă a consumat sau nu droguri. Iar acest lucru este ilegal. Este necesar un test special, dar laborator nu avem. De ce guvernarea tergiversează acest lucru? Deoarece Moldova, printre ţările CSI, este un teritoriu de tranzit, prin care trece o cantitate mare de droguri", a spus el.

Potrivit lui, în viitorul Parlament, PSRM va obţine adoptarea unei strategii de prevenire şi combatere a drogurilor şi combaterea traficului ilicit de droguri, precum şi un plan de acţiuni pentru aceasta.

„Ţara are nevoie de aceste documente ca de aer. Atât la nivel naţional, cât şi la nivelul capitalei. Pentru a rezolva această problemă, este necesar un buget adecvat şi, după cum arată experienţa, este nevoie şi de o agenţie specializată de lucru cu persoanele dependente", a spus deputatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării