main logo
496

Deputat: Procuratura Generală nu are încă o poziţie clară privind furtul miliardului

Reprezentanţii fracțiunilor parlamentare aşteaptă progrese în investigarea furtului miliardului.

Opinie: PG nu are încă o poziţie clară privind furtul miliarduluiFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, ei au făcut această declaraţie pentru presă, după întâlnirea reprezentanţilor a patru facţiuni parlamentare, care a avut loc marţi, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, vicepreşedintele PAS, Igor Grosu, a declarat că "Procuratura Generală nu are încă o poziţie clară cu privire la furtul miliardului, laundromat şi alte cazuri de rezonanţă."

"Până când nu se va întâmpla acest lucru, vom continua să avem pretenţii faţă de Procuratura Generală", a spus Grosu.

El a spus că Procuratura Generală a transmis comisiei parlamentare un raport prealabil cu privire la ancheta furtului miliardului.

"Am citit acest document. Pot spune că este foarte "palid". Nu există o mare diferenţă între acest document şi raportul care a fost prezentat în februarie. Din păcate, nu am văzut încă niciun progres în acest examinarea acestui caz", a spus Grosu.

Răspunzând la aceeaşi întrebare, liderul fracţiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că "în 2011-2014, în conducerea Victoriabank au lucrat oameni din cercul oligarhului Vlad Plahotniuc, care au comis o serie de abuzuri". El a amintit că acest lucru se vorbea atât în raportul companiei Kroll, cât şi în materialele comisiei create de parlament pentru a investiga acest caz.

"Nu cunosc toate detaliile. Însă, din punctul meu de vedere, Procuratura Generală ar trebui să ia măsuri împotriva unor persoane concrete din conducerea fostei Victoriabank, care sunt implicate în efectuarea tranzacţiilor netransparente. Trebuie să începem cu tranzacţia din 2011, când acţiunile băncilor şi ale companiei de asigurare ASITO au fost vândute de către Plahotniuc lui Platon. Toate acestea au fost făcute cu încălcări grave de către foştii lideri ai Victoriabank. Şi aceşti oameni trebuie să răspundă", a subliniat Slusari.

El a menţionat că există întrebări mari cu privire la faptul că acum încearcă să sechestreze proprietatea băncii şi să afecteze interesele noilor investitori, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care au devenit acţionari în 2016.

"Pentru mine, aceasta este o mare întrebare, dacă ar trebui ca noii acţionari să răspundă pentru acţiunile predecesorilor lor. Nu sunt sigur că acest lucru este corect. Sper într-adevăr că procurorii acţionează acum în conformitate strictă cu legea şi nu în modul în care şi-ar dori Veaceslav Platon. Este necesar să facem o distincţie clară între instituţia bancară şi persoanele care au comis fărădelegi", a spus Slusari.

La rândul său, reprezentantul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a spus că "în investigarea furtului miliardului există progrese".

"Nu avem dreptul să etichetăm activităţile Procuraturii Generale sau să-i dăm indicaţii. Deşi cu toţii ne dorim ca ancheta să continue cât mai eficient. Justiţia şi parchetul ar trebui să îşi facă treaba", a subliniat Batrîncea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării