main logo
724

Demolarea Gaudeamus. Ceban: Proprietarul e obraznic. Nu ne încercați cu degetul

Primăria nu va permite construcții ilegale pe teritoriul unde, la moment, încă se află cinematograful Gaudeamus, iar judecătorii ar trebui să fie de partea interesului public și al locuitorilor Capitalei, nu al unor agenți economici care încalcă legea și inițiază lucrări fără autorizație din partea municipalității.

Demolarea Gaudeamus. Ceban: Proprietarul e obraznic. Nu ne încercațiColaj: știri.md

Declarațiile au fost făcute de primarul general, Ion Ceban, în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA, transmite Știri.md.

„Sunt două poziții în privința cinematografului Gaudeamus. S-a solicitat schimbarea către zona C, sunt obiective cu caracter comercial, centre sau centre de cultură. În instanță finală, CMC a votat zona S, ceea de diminuează substanțial din numărul de etaje.

Urmează să ne întâlnim cu agentul economic, să discutăm ce viziuni are dumnealui acolo. Noi l-am preîntâmpinat să nu facă acele lucrări, dar a fost cu totul impertinent în această privință, obraznic, s-a implicat, s-a făcut că nu vede, prin păpușoaie, am chemat poliția, am solicitat implicarea MAI în acest sens, ca să-i oprim, pentru că lucrările care se desfășurau acolo erau ilegale”, a declarat primarul general.

Ion Ceban a transmis un mesaj tuturor constructorilor care doresc să efectueze lucrări în capitală: „Nu ne încercați cu degetul. Dacă v-am spus că faceți lucrările ilegal, opriți-vă, haideți să discutăm, să găsim numitor comun”.

Totodată, edilul a venit și cu un mesaj către judecătorii care iau decizii în cazurile ce vizează construcțiile ilegale: "Spre regret, avem multe decizii ale instanțelor de judecată și aici fac apel către judecători: toți locuim în acest oraș, haideți să fim de partea buchiei Legii, dar nu să interpretăm Legea în folosul cuiva sau în detrimentul interesului public, ceea ce se întâmplă foarte des. Am avut cazuri peste cazuri, în care interesul public a fost deteriorat de către deciziile instanțelor judecătorești, construcții în parcuri, pe terenurile de joacă pentru copii”.

Ceban a dat asigurări că agenții economici vor primi autorizații de construcție doar în modul prevăzut de legislație:

„Nu le vom da autorizație. Până astăzi, nu pot să bag mâna în foc 100%, dar nu pot să spun că a fost vreun act permisiv eliberat cu încălcarea legii și această solicitare este către Direcția arhitectură. Le-am spus constructorilor, nu mai umblați cu tot felul de tentative, nu vă blocăm atât timp cât vă încadrați în termenii legali”.

La 24 august, lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus au fost oprite de către municipalitate împreună cu Poliția.

La 31 august, consilierii municipali au votat documentul ce prevede anularea planului urbanistic zonal actual al terenului pe care se află Cinematograful „Gaudeamus”.

Decizia de a anula hotărârea anterioară a venit după ce Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a depistat mai multe neconformități în documentația de urbanism, ca urmare a reexaminării planului urbanistic zonal.

Planul aprobat în 2016 de către Consiliul municipal de atunci, și anulat de aleșii locali, prevedea construcția unor blocuri cu 15 etaje pe teritoriul unde astăzi se află Cinematograful „Gaudeamus”. O solicitare de anulare a proiectului votat în 2016 a venit din partea primarului general, Ion Ceban.

Potrivit edilului, „lucrările de demolare a cinematografului sunt ilegale, pentru că se desfăşoară fără autorizație de desființare. Aceasta a expirat în martie 2020, iar alta în acest sens nu a fost emisă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării