main logo
899

Declarații: Micii antreprenori se confruntă cu birocrație și corupție

Deseori, persoanele care doresc să inițieze o mică afacere în Republica Moldova, chiar din prima etapă, se confruntă cu birocrație, corupție, precum și cu lipsă de acces la finanțare.

Declarații: Micii antreprenori se confruntă cu birocrație și corupție

O spun reprezentanții Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, creată acum aproape patru ani de un cetățean american, care a venit la Chișinău să-și inițieze o afacere, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md

Dorind să deschidă un local în Capitală, s-a ciocnit cu proceduri birocratice și un cadru de reglementare mai puțin clar pentru un antreprenor. 

De asemenea, și procesul de obținere a actelor permisive s-a dovedit a fi unul dificil. Comunicând cu alți antreprenori, a decis să creeze Alianța, care astăzi promovează inițiative de advocacy, de încurajare și protejare a ÎMM-urilor, transmite IPN.

În cadrul ședinței Clubului presei economice, Liliana Busuioc, director executiv al Alianței, a declarat că AIM este o asociație patronală care reprezintă mai mult de 50 de întreprinderi mici și mijlocii, care practică activitatea de întreprinzător pe principii de transparență și integritate. 

Activitatea Alianței este orientată pe mai multe domenii, printre care dezvoltarea unei comunități de afaceri pentru persoanele , care vor să devină membri ai culturii asociative, să fie proactivi și să se implice în schimbarea lucrurilor în țară în ceea ce ține de reglementarea mediului de afaceri. 

„Cultura asociativă este într-o fază incipientă, în special în ceea ce privește întreprinderile mici. Foarte puțini antreprenori înțeleg bine și clar ce înseamnă o asociație, de ce ea este importantă și cum îi poate ajuta”, a notat Liliana Busuioc.

Potrivit ei, astăzi AIM reprezintă întreprinderi din IT, din industria alimentară, prestări servicii etc. Alianța servește drept resursă de prim apel și asigură advocacy pentru ÎMM-uri. În opinia sa, aceste activități sunt extrem de importante în contextul în care întreprinderile mici și mijlocii constituie 98% din totalul întreprinderilor din țară. 

Totodată, ÎMM-urile angajează 60% din forța de muncă din economie. Liliana Busuioc a menționat că, atunci când o întreprindere întâmpină dificultăți în a obține anumite informații sau în relații cu anumite structuri de stat, AIM le oferă asistență. De asemenea, reprezentanții Alianței se implică activ în consultările publice cu privire la elaborarea cadrului de reglementare privind ÎMM-urile.

Președintele AIM, David Smith, care este și om de afaceri, a declarat că pentru depășirea problemelor este necesară o consolidare a încrederii între mediul de afaceri și autorități. Și în acest sens există exemple pozitive de astfel de practici la nivel internațional. Atunci când a început conlucrarea cu Guvernul, Alianța a promovat un document, numit Declarația drepturilor întreprinderilor mici. 

Printre acestea se numără accesul la informație, plata impozitelor, reglementările clare, dreptul la asociere ș. a. David Smith a mai spus că prin această declarație se solicită Guvernului ca drepturile respective să fie promovate și protejate, prin implementarea legislației adecvate și prin reforme.

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a fost constituită în martie 2016, iar circa 40% din membri sunt antreprenori cu capital mixt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării