main logo
6186

Declarații de avere: Veniturile obținute de Pînzari din funcții oficiale

Alexandru Pînzari, care în prezent își ispășește măsura preventivă de detenție fiind vizat într-un dosar interesant, a deținut mai multe funcții în Republica Moldova.

Declarații de avere: Veniturile obținute de Pînzari din funcții oficialeFoto: sputnik.md

O perioadă scurtă a fost director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, acum Administrația Națională a Penitenciarelor, după care în 2016, pe vremea când ministrul de Interne era Alexandru Jizdan, a devenit șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Mai târziu, în 2019, după cedarea puterii de către PDM, a fost demis de noul ministru de Interne, pe atunci Andrei Năstase. El însă a câștigat în instanță procesul de judecată și a fost restabilit în această funcție deja în 2020. Cu toate acestea, și-a dat demisia și a reușit să devină, în martie anul trecut, ministru al Apărării, dar pentru o perioadă scurtă.

Realitatea.md a analizat ultimele trei declarații de avere și interese personale completate din funcții publice.

Astfel, potrivit declarației anuale semnate în martie 2019, Alexandru Pînzari a încasat un salariu total de circa 180.850 de lei de la IGP. A avut venituri și din înstrăinarea unor bunuri mobile, cum ar fi o Honda CRW, anul fabricației 2007, cu 150.000 de lei și o Toyota Prius, anul fabricației 2016, cu 10.000 de euro. Din alte surse legale, a avut o compensație pentru deplasări de puțin peste 13.000 de lei și o pensie de la CNAS de 84.731 lei.

Cât despre clădiri și construcții declarate, pe numele său erau înregistrate un apartament de 106 metri pătrați, estimat la 52.500 euro, și două garaje. Totodată, pe numele unui membru de familie, cel mai probabil al soției – nu este clar cine anume, pentru că a fost acoperit numele – era înregistrat un apartament de 48,9 metri pătrați, în valoare de 20.000 de lei.

În 2019, Alexandru Pînzari mai declara un mijloc de transport, fără a specifica marca acestuia, anul fabricației fiind 1961, care costa 3.000 de lei.

Un an mai târziu, declarația anuală, semnată în februarie, nu se deosebește foarte mult față de precedenta. Alexandru Pînzari încă încasase de la IGP un salariu total mai mic cu aproape 26.000 de lei față de cel din 2019. Doar că a mai încasat niște bani – 55.800 de lei – de la Tirex Petrol și 4.761 de lei de la EstconConstruct SRL. Pensia de la CNAS a fost de 81.929 de lei.

În rest, a declarat aceleași garaje, aceleași apartamente și aceeași mașină.

La fel în 2020, a depus o nouă declarație de avere, pentru că obținuse, dar și pierduse funcția de ministru al Apărării. Astfel, în noiembrie 2020, a declarat că a reușit să ridice un salariu de 139.582 de lei exclusiv de la minister. Pensia de la CNAS i-a rămas la cifra de 80.000 de lei.

A vândut un garaj cu 11.200 de euro și apartamentul membrului familiei, cel mai probabil se adeverește a fi al soției, cu 27.000 de euro.

Astfel, a rămas cu un singur apartament și cu un garaj. Însă apare și o casă de locuit, dobândită în 2020, cu o suprafață de 166,5 metri pătrați în valoare de 18.57.544,00 de lei. A mai rămas cu aceeași mașină cu anul fabricației din 1961.

Reținerea

În dimineața de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul lui Alexandru Pînzari. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, a avut loc reținerea propriu-zisă. Acțiunea a avut loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 sau Direcției Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul INI al IGP al MAI.

Alexandru Pînzari a transmis un mesaj prin intermediul familiei sale, dând de înțeles că este nevinovat și că este un dosar la comandă. „Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”.

În prezent, acesta își ispășește măsura preventivă de arest aplicată pe un termen de 30 de zile la Penitenciarul nr. 13.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării