main logo
301

Declarație: Problemele comunității rome rămân aceleași

Deși lucrurile au mai evoluat în ultimii ani, problemele comunității rome rămân aceleași. În primul rând este vorba despre accesul limitat al romilor la serviciile sociale garantate de stat.

Declarație: Problemele comunității rome rămân aceleașiDeclarație: Problemele comunității rome rămân aceleași

Nu în ultimul rând – și atitudinea discriminatorie din partea societății. Constatările aparțin secretarului general al Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla, solicitat de IPN în contextul Zilei Internaționale a Romilor, care este marcată pe 8 aprilie, transmite Știri.md

„Nu putem spune că lucrurile nu s-au schimbat, pentru că atunci când lucrezi zi de zi, ele se schimbă și pentru comunitatea de romi, și în ceea ce ține de înțelegerea din partea autorităților. Începând cu anul 2013, Guvernul a identificat resurse financiare pentru a finanța mediatorul comunitar și instituția mediatorului comunitar. Și dacă atunci erau 20 de persoane angajate în calitate de mediator, acum sunt peste 30”, menționează secretarul Coaliției.

În pofida unor pași, care sunt de apreciat, problemele cu care se confruntă romii persistă. Și aici este vorba despre un cerc vicios. Dacă se pornește de la faptul că copiii de etnie romă nu se duc la școală, se ajunge la faptul că ei nu au unde să se angajeze. 

În rândul romilor speranța de viață este mai scăzută – pentru că nu au acces la sistemul de sănătate sau pentru că nu se adresează la medic. Un alt aspect ține și de situația financiară precară a romilor din întreaga țară, inclusiv din Soroca. Tot mai mulți romi își vând casele mai mari pe care le au, deoarece nu le mai pot întreține. Unii au ajuns să-și vândă bunurile pe care le-au agonisit de-a lungul timpului.

Marin Alla a mai spus că fiecare trebuie să înțeleagă că, dacă în societate este cu un om școlit mai mult, indiferent de etnia lui, acest fapt reprezintă un avantaj pentru stat, pentru societate,  inclusiv din punct de vedere economic. Nu trebuie să existe discrepanțe în prestarea serviciilor garantate de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării