main logo
14451

Declarația scandaloasă a jurnalistei Natalia Morari despre Casa Mare

Jurnalista Natalia Morari a fost criticată dur după declarațiile despre tradiția moldovenească Casa Mare.

Declarația scandaloasă a jurnalistei Natalia Morari despre Casa MareFoto: agora.md

„De fapt, Casa Mare era construită pentru ocupanți, ca atunci când vin să i-o dea pentru a fi lăsați în pace, ei (n.r. moldovenii) continuându-și traiul în anexă”, a spus Morari în cadrul unui interviu cu Mihail Pellivert, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Nu i-am primit în casa mare în 1992, nu-i vom primi nici acum, transmite-i „antropologului” să-și bage cunoștințele despre tradițiile noastre într-un loc”, scrie Tudor Cernăuțean.

Întrebată dacă Moldova va fi gata să lupte pentru Transnistria, așa cum ucraineni pentru teritoriile sale, Natalia Morari răspunde că Moldova fiind mereu subjugat din punct de vedere istoric, are la nivelul genetic supunerea față de cotropitori.

„Este un subiect dureros pentru mine. Chiar ieri discutam despre acesta și cu toții am ajuns la concluzia tristă că moldovenii nu sunt ucraineni. 

Noi trebuie să înțelegem că avem înscris aceasta în codul genetic, un fel de institinct de supraviețuire, Moldova din punct de vedere istoric a fost mereu subjugată, Imperiul Otoman, Rus, o parte ocupată de România. 

Noi mereu am fost parte a unui teritoriu mare, mereu am fost sub protectoratul cuiva și mereu a trebuie să avem un comportament atent față de cei care ne-au subjugat. Această flexibilitate, încadrarea într-un întreg mare este la nivel de cod genetic al nostru. 

Eu chiar ieri am aflat un lucru uimitor. La noi este o tradiție, Casa Mare, toți moldovenii tradițional construiau două case - unul pentru foarte frumos, spațios, pe care-l arată când vin oaspeții, iar altul - o anexă în care ei locuiesc de fapt. Eu credeam că este doar o tradiție, iar ieri un antropolog mi-a explicat că aceasta rădăcină profundă. 

De fapt, Casa Mare era construită pentru ocupanți, ca atunci când vin să i-o dea pentru a fi lăsați în pace, ei continuându-și traiul în anexă. Despre aceasta au scris și gânditorii noștri antici”, a declarat Morari pentru PellivertLive.

Declarațiile jurnaliștii au stârnit critici dure.

Iată cum a comentat Tudor Cernăuțean:

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării