main logo
847

Decizia instanței în privința tatălui din Moldova care și-a dat fiica în judecată

Un bărbat și-a dat în judecată fiica, căreia i-a transmis prin contract casa cu condiția întreținerii pe viață.

Decizia instanței în privința tatălui care și-a dat fiica în judecată

Bărbatul a invocat că fiica sa nu a respectat contractul și nu-l mai lăsa să se apropie de casă. În instanță, acesta a solicitat să-i fie restituită casa, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.

Potrivit clauzelor contractuale, fiica urma să-și îngrijească ambii părinți, să le cumpere medicamente și să achite toate facturile de întreținere, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Bătrânul a indicat că achită singur facturile, iar fiica sa nu-l lasă să se apropie de casă, invocând că ea este proprietara.

Prima instanță i-a dat dreptate bătrânului, dispunând rezoluțiunea contractului de înstrăinare a imobilului cu condiția întreținerii pe viață și i s-a restituit casa. De asemenea, fiica bărbatului a fost obligată să achite 655 lei, cu titlu de taxa de stat.

Femeia a contestat cu apel decizia primei instanțe, invocând că în proces nu a fost atrasă mama sa, dar și că nu-și poate îndeplini obligațiile de întreținător, deoarece tatăl său lucrează la o distanță mare de sat.

Instanța ierarhică a admis apelul, dar nu în baza argumentelor fiicei. Magistrații de la apel au decis că hotărârea primei instanțe trebuie casată, iar cererea scoasă de pe rol, deoarece bărbatul nu și-a informat fiica prin declarație scrisă despre intenția de a rezoluționa contractual, așa cum prevede Codul civil.

Bărbatul urma să se adreseze cu o cerere (solicitare) prealabilă fiicei sale cu scopul de a rezolva litigiul pe cale extrajudiciară, amiabilă, însă, la materialele cauzei nu a existat o astfel de cerere, motiv pentru care cauza a fost scoasă de pe rol.

Bătrânul își poate totuși recupera bunul, deoarece scoaterea cererii de pe rol nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată, cu condiția respectării procedurii prealabile.

De asemenea, acesta poate ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia instanței de apel privind scoatere cererii de pe rol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării