main logo
20909

De la cumetrie la înmormântare: Un oaspete beat din Drochia a distrus câteva familii

O petrecere organizată în satul Sofia, raionul Drochia, s-a transformat într-un coșmar în doar câteva clipe.

De la cumetrie la înmormântare. Drama locuitorilor unui sat din DrochiaColaj: Știri.md

Unul dintre invitați a urcat beat la volan și a intrat cu mașina direct în oamenii aflați în preajma restaurantului. Accidentul s-a soldat cu zece victime, transmite Știri.md.

Trei oameni au ajuns în stare gravă la spital, iar un bărbat de 36 de ani a murit. Acum, victimele își exprimă nedumerirea față de verdictul instanței, care, după părerea lor, a fost mult prea blând pentru șofer. 

În cadrul emisiunii „Aici Moldova” de la One TV, oamenii au spus că sunt nemulțumiți de faptul că până în prezent nu au primit compensații pentru sechelele care le-au rămas pentru tot restul vieții.

Tragedia a avut loc pe 4 august 2022, la o dublă cumetrie, unde s-au adunat peste 100 de oameni.

O tânără s-a simțit rău și a ieșit afară, iar câteva persoane s-au apropiat de ea. În acel moment, o mașină care circula cu viteză excesivă a pierdut controlul asupra volanului și a dat peste oameni, accidentând și un alt automobil care pur și simplu a strivit două persoane oameni, una dintre care a murit pe loc.

Șoferul era beat criță, fiind invitat și el la cumetria respectivă, însă plecase până în sat cu mașina. La întoarcere însă a pierdut controlul asupra volanului și, astfel, s-a produs tragedia. Șoferul nu era la prima abatere de acest tip, întrucât fusese amendat și sancționat de nenumărate ori pentru condus în stare de ebrietate. Acum, bărbatul ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare - prea blândă, spun persoanele rămase vii.

„Eram tare mulți și ne-am îngrămădit în jurul fetei, pe iarbă, între mașini. Timp de două minute s-a întâmplat totul, foarte repede, o șuierătură puternică de roți, nici nu poți spune că a frânat. A fost ca-n filmele strașnice: faruri sparte, sânge. Eu în timpul acesta am și uitat că eram cu soțul alături, am fugit în sală să strig să chemăm ambulanța. Nu vă pot reda ce am tras”, a povestit o martoră.

„M-am dus și eu să văd ce e acolo, dar soția mi-a zis să mă dau într-o parte. Fac un pas în urmă și m-a atins. Până aici țin minte, mai departe nimic. Când mi-am revenit era ziua, nu pricepeam unde-s, era feciorul și cuscrul alături. Când vezi mașina te mai ferești, dar aici un pas în urmă și gata. Am stat vreo două luni și jumătate la spital. Capul a fost lovit, nu am o bucată de ureche și cinci coaste am avut rupte. Mi-am revenit a doua zi după accident. Eu înainte vara lucram și făceam până la suta de mii, acum nici zece mii nu am. Eram constructor prin sat, dar acum sunt cazangerist la școală”, a spus o victimă a accidentului.

O altă victimă, o tânără mămică de doar 24 de ani, a rămas cu sechele. Ea e nevoită toată viața să ia pastile și mai urmează multe proceduri de recuperare, însă la moment nu își permite din punct de vedere financiar acest lucru.

„Organele interne - ficatul, stomacul și splina - mi-au fost crăpate. Bazinul a fost în fracturi și am avut cinci coaste rupte. Nu țin minte ce anume m-a lovit, nici măcar cum am stat la masă, cum am dansat - am avut comoție cerebrală. Această comoție mi-a tăiat din memorie. M-am trezit a treia sau a patra zi, în reanimare, țin minte doar că era totul alb, asistente medicale, mâinile mele în picurători, nu înțelegeam în care lume sunt. Unica mea întrebare era unde sunt copiii mei și unde este soțul meu. 

Par că arăt bine, însă doar eu știu cum calc și cum respir. Din cauza fracturilor la bazin am piciorul drept afectat, la un moment pot să cad și să nu îmi simt piciorul. Am nevoie de reabilitare și cheltuieli pe care nu mi le pot permite.

Am stat la pat patru luni de zile, nemișcată, nici măcar în fund nu puteam sta sau să ridic capul, soțul meu a avut grijă de mine în acest timp.”

Șoferul a fost pedepsit cu închisoare pe timp de cinci ani, anularea dreptului de conducere și încasarea sumei de 428.000 de lei drept prejudiciu moral și material. În cazul a trei victime, care au suferit traume grave, șoferul trebuie să achite câte 70.000 de lei, iar pentru alte trei victime care au vătămări corporale ușoare de la șofer s-au încasat sume de 12.000, 10.0000 și 7.000 de lei.

„La ai mei 24 de ani eu deja pe viață stau pe pastile de durere. Eu am doi copii mici care trebuie ajutați. Soția șoferului vinovat mi-a transmis o cutie de pamperși în care a pus și bonul cu cât a achitat. Nu am auzit nicio scuză”, susține o victimă.

Acum, familiile persoanelor rănite cer mărirea compensațiilor din partea șoferului vinovat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării